Schleswig-Holstein gre na Linux

Matej Huš

5. apr 2024 ob 09:01:42

Pred dvema desetletjema se je münchenska mestna uprava odločila prestopiti na Linux, s čimer naj bi privarčevali milijone. Rezultat je bil katastrofalen, saj so po prehodu naredili korak nazaj in se vrnili na Windows, kar je stalo skoraj sto milijonov evrov. Sedaj želi isto poizkusiti zvezna država Schleswig-Holstein.

Več kot 30.000 računalnikov javne uprave bodo v celoti prestavili na Linux. To pomeni, da bodo zamenjali operacijski sistem, pisarniški paket v LibreOffice, druge izdelke (Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird, Univention AD-Connector) in internetno telefonijo. Zamenjali bodo torej Windows, Office in tudi oblačne storitve, kot so Sharepoint, Exchange in Outlook. S prehodom si želijo zagotoviti digitalno suverenost, kamor sodijo neodvisnost, varnost in trajnost. Eden izmed povodov za odločitev je tudi ugotovitev, da je Evropska komisija kršila splošno uredbo z uporabo paketa Microsoft 365.

Nemčija ni edina država, ki se odmika od Microsofta. Najdlje so pri tem Kitajci, ki so na državnih računalnikih že skoraj v celoti zamenjali WIndows s Kylin Linuxom. O prestopih razmišljajo tudi v drugih državah, pri čemer je obseg zelo različen. Ponekod zamenjajo zgolj pisarniški paket, drugod so temeljitejši. V Schleswig-Holsteinu časovnice prehoda še ni. Pred tremi leti so dejali, da bodo do leta 2026 uvedli LibreOffice, torej bo prehod trajal več let.