V Zürichu zaradi računalniške napake izplačali dvojne plače v višini 175 milijonov frankov

Matej Huš

28. feb 2024 ob 22:30:35

Zaposleni v züriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno. Delodajalec je zaposlene kmalu obvestil, da so zaradi računalniške napake pomotoma izplačali dvojne plače. Približno 30.000 zaposlenih je tako prejelo 175 milijonov frankov preveč (od koder is lahko izračunamo povprečno plačo), kar bodo morali seveda vrniti. Oblasti se trudijo vzpostaviti poenostavljen ali avtomatični postopek za vrnitev presežnega dela.

Napaka se je zgodila v Zuercher Kantonalbanki, ki izvaja izplačila plač za javne uslužbence v mestni upravi. Banka je potrdila, da se je napaka zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka. Podjetje je takisto potrdilo, da se zavedajo resnosti incidenta, ki so ga že diagnosticirali.

A za zdaj je ZKB lahko prejemnike denarja le pozvala, naj denarja ne potrošijo, temveč počakajo na podrobna navodila, kako in kam ga vrniti. Mestna uprava je medtem zaposlenim sporočila, da bodo po pošti prejeli kode QR s podatki za nakazilo, kamor bodo vrnili neupravičeno izplačane dele plač. Prav tako so vzpostavili posebno telefonsko linijo, kamor lahko pokličejo za več informacij. Pobot s plačo za marec po besedah računovodstva ni praktičen, ker je posebnih primerov preveč, kamor sodijo plače spremenljive višine in začasno zaposleni. Stroške, povezane z vračilom denarja, bo pokrila ZKB.