Francija bo uvedla digitalni davek ne glede na napredek pri iskanju skupne rešitve

Matej Huš

15. maj 2020 ob 07:21:15

Francija ne odstopa od uvedbe digitalnega davka, ki bo zajel tehnološke multinacionalke, ki poslujejo tudi v Franciji. To bo storila ne glede na morebiten napredek pri mednarodnem urejanju tega problema, je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Januarja je namreč Francija izrazila pripravljenost, da omenjeni davek začasno odloži do konca tega leta, če bodo vmes potekala pogajanja o svetovni ureditvi. Toda ker je vmes izbruhnil koronavirus, zaradi česar imajo finančni ministri po svetu povsem druge prioritete kot obdavčevati Amazon, Apple, Facebook, Google in druščino, bo Francija očitno davek vseeno uvedla.

Le Maire je dejal, da tovrstni davek še nikoli v zgodovini ni bil potrebnejši. Pri tem je dodal, da omenjeni tehnološki velikani med krizo poslujejo bolje kot večina ostalih podjetij. Francija bo zato še v letu 2020 začela mednarodne gigante obdavčevati, bodisi z nacionalno zakonodajo ali v skladu z mednarodnimi dogovori. Francija sicer ni edina, ki se za to zavzema. Češka je lani napovedala 7-odstotni davek, letos pa so napovedali znižanje na 5 odstotkov in odlog do naslednja leta. Tudi Italija, Velika Britanija in Španija uvajajo podoben davek. Poenotenju na evropski ravni najbolj nasprotujejo Irska, kjer ima večina teh multinacionalk evropske sedeže, in severne države.

Minuli teden je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) sporočila, da je zaradi koronavirusa rok za sprejem dogovora držav glede prihodnje ureditve digitalne ekonomije podaljšan do sredine oktobra. Največji nasprotnik obdavčitve so seveda ZDA, kjer ima večina teh gigantov sedež.