Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Matej Huš

24. jun 2017 ob 13:29:22

Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili na višini 1200 kilometrov, s čimer bi dosegli zakasnitve okrog 30 milisekund, kar je že primerljivo z žičnim internetom. Načrtujejo hitrosti dostopa do 50 megabitov na sekundo. OneWeb že dlje časa pripravlja konstelacijo satelitov v srednji orbiti, pred dvema letoma pa so izdelavo 900 satelitov zaupali Airbusu. Prve bodo začeli izstreljevati prihodnje leto, dostop do interneta pa bodo prvim strankam ponudili leta 2019, so obljubili. Trenutno načrtujejo sistem 720 satelitov v pasu Ka (20-30 GHz) in Ku (11-14 GHz).

Leta 2019 bodo internet ponudili prvim strankam na Aljaski, do leta 2022 bodo internet ponudili vsem šolam, do leta 2027 pa celemu svetu. Takšni so vsaj smeli načrti.