Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Dare Hriberšek

22. nov 2020 ob 15:47:29

Britanska vlada in indijsko podjetje Bharti Global sta za milijardo ameriških dolarjev odkupila vsak po 42,2 odstotni delež ponudnika satelitskega interneta OneWeb. Tega so deležniki, kot sta Softbank Group in Airbus, ustanovili leta 2012, da bi podobno kot SpaceXov Starlink oz. Amazonov projekt Kuiper ponujal spletno povezavo na odročnih koncih sveta. Sprva so načrtovali konstelacijo z nekaj več kot 2000 sateliti, številko pa pozneje zmanjšali na 650, a je podjetje letos spomladi, po samo 74 izstreljenih satelitih, končalo v stečaju.

Za konservativno vlado v Londonu je taka intervencionistična poteza precej nenavadna, a je po mnenju analitikov verjetno povezana z daljnosežnejšimi post brexit načrti. OneWebova tehnologija bi državo ohranila med komunikacijskimi velesilami, njihove satelite pa bi bilo namreč moč uporabiti tudi kot platformo lastnega sistema satelitske navigacije. Britanci so namreč so z odcepitvijo od EU izgubili nekaj ključnih storitev Galilea.

Dalje, podjetje je zdaj očiščeno dolgov, v orbiti ima premoženje v podobi delujočih satelitov, Bharti Global, ki ima v Indiji 400 milijonov uporabnikov, pa se želi širiti na bolj odročna področja države s čimer bi vse skupaj utegnilo postati dobičkonosno. A OneWeb, ki je dobil tudi novo tričlansko upravo, najprej čaka iskanje investitorjev. Poleg milijarde, ki sta jo pretekli teden vložila britanska vlada in Bharti Global bo namreč za nadaljevanje pošiljanja preostalih satelitov v orbito potrebno zagotoviti še enkrat toliko sredstev.