Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Matej Huš

4. nov 2021 ob 06:37:33

Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča že velika, a FCC očitkov ni pripoznal. Sedaj ima Boeing šest let časa, da izstreli prvo polovico satelitov, in devet let za postavitev celotnega omrežja, sicer dovoljenje propade. Boeing je agencijo zaprosil za daljši rok, a ni bil uslišan.

Medtem ko se bo Boeing za zdaj usmeril na pokrivanje ZDA, ima konkurenca večje načrte. SpaceX in Amazon imata v načrtu izstreliti več tisoč satelitov, ki bodo pokrivali cel svet (razen polov).