Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama

Matej Huš

21. jun 2017 ob 10:03:03

V prvi prometni nesreči delno avtonomnega vozila, ki je zahtevala smrtno žrtev, je bil udeleženec tudi sam odgovoren za nezgodo, je pokazalo vmesno poročilo preiskovalne komisije NTSB (National Transportation Safety Board). Voznik ni upošteval varnostnih opozoril avtomobila, naj položi roke na volan, če bo treba upravljati z vozilom.

Spomnimo, da je maja lani Joshua Brown z velikansko hitrostjo v Tesli S trčil v prikolico tovornjaka, ki je peljala čez cesto in je avtopilot zaradi odbleska ni zaznal. Tesla je ves čas poudarjala, da Tesla S v resnici nima avtopilota, temveč zgolj pripomoček za ohranjanje razdalje do prednjega vozila in držanje linije. Zaradi tega morajo vozniki še vedno ves čas vožnje imeti roke na volanu. V trenutnih modelih je tako, da se avtopilot izklopi, če roke odmaknemo, v nesrečnem modelu pa to še ni bilo tako. Tedaj je vozilo voznika zgolj opozarjalo, naj da roke na krmilo.

Preiskava je potrdila, da je v 37 minutah vožnje Brown le 25 sekund imel roke na krmilu. Avtomobil ga je sedemkrat z vidnim simbolom opomnil, naj prime volan, šestkrat pa z zvočnim. Ugotovili so, da bi bil moral Brown tovornjak videti vsaj sedem sekund pred trčenjem, če bi gledal na cesto, a je z nezmanjšano hitrostjo in nespremenjeno hitrostjo trčil vanj. Tempomat je nastavil na 119 kilometrov na uro, čeprav je omejitev hitrosti znašala 105 kilometrov na uro. Na avtomobilu niso odkrili nobenih pomanjkljivosti.

Preiskava še ni končana, a vmesno poročilo kaže, da bo tudi na koncu krivda najverjetneje na voznikovi strani. Toda ugotovili so, da ne držijo govorice, da naj bi bil voznik med vožnjo gledal filme. Že v začetku leta je NHTSA (National Highway Traffice Safety Administration) ugotovila, da Tesla ni odgovorna za nesrečo. Njegova družina tožbe proti Tesli ni vložila.

Nesreča je s tem dodobra raziskana. Čeprav gre z vidika krivde za enostaven primer, saj je nesreči avtomobil izsilil prednost tovornjaku, ki je pravilno prečkal cesto, je primer preiskovalo več agencij: NHTSA, NTSB in celo SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev). Sledenja je preverjala, ali ni Tesla zavajala delničarjev s tem, ko nesreče ni takoj razkrila. Vse to je posledica novih tehnologij, ki so se uporabljale v vozilu v trenutku trčenja. Za zdaj so vsi izsledki enaki: trenutni sistemi niso avtopiloti, temveč zgolj asistenca, na kar proizvajalci in vozila voznike redno opozarjajo. Vseeno pa je treba priznati, da se je med vožnjo s takim asistenčnim sistemom, ki v 99 odstotkih primerov pripelje na cilj brez težav in voznikovega vpletanja, sila težko skoncentrirati in spremljati promet, če nam ni treba početi nič.