NHTSA: Teslin Autopilot smrtno nevaren

Matej Huš

26. apr 2024 ob 23:43:04

Ameriška Uprava za varnost na avtocestah (National Highway Traffic Safety Administration) je zaključila večmesečno preiskavo, v kateri so analizirali 956 nezgod, v katerih so bila v letih 2018-2023 udeležena vozila znamke Tesla. V nekaterih primerih so se vanje zaleteli drugi vozniki, a preiskava se je osredotočila na asistenčne sisteme v teslah. Ugotovili so, da so ti slabo zasnovani in zato nevarni.

Tesla nudi Autopilota in FSD (Full Self-Driving), ki imenu navkljub ne omogočata, da avto vozi brez voznika. A temu se precej približata, hkrati pa od voznikov ne terjata dovolj pozornosti. Med obravnavanimi nesrečami je bilo 211 čelnih trčenj tesel v ovire. V kar 59 primerih so imeli vozniki dovolj časa za reakcijo - vsaj pet sekund, pogosto tudi deset- pa niso storili nič. Vozniki so se preveč zanašli na asistenčne sisteme in niso bili pozorni na vožnjo, hkrati pa jih avtomobil na to ni opozarjal. Preiskava je ugotovila, da je sistem zasnovan slabo in da takšnih napak druge znamke nimajo. Zavaja že ime Autopilot.

Ljudje smo pač bitja navade in kratke pozornosti, zato zgolj obvestilo o nujnosti osredotočenosti na promet ne zadostuje. Konkurenca ima sisteme, ki sproti preverjajo, ali je voznik priseben, in ga na to redno opozarjajo. Tesla tega nima. Lani so sicer izvedli posodobitev svojih vozil, s katero je avtopilot začel bolj pogosto opozarjati, a to ni dovolj. Trenutno stanje je najbolj nevarno - avtopiloti so že zelo dobri, a ne še popolni, zato jim ljudje zaupajo, ko jim ne bi smeli. Nekateri za to plačajo visoko cen.