Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

Matej Huš

18. maj 2016 ob 21:35:31

Ko so se pojavili letalniki, brezpilotni zrakoplovi oziroma droni, kakor jih pač želimo poimenovati, smo se znašli v že znanem položaju, ko je tehnologija prehitela pravno ureditev. Urediti je treba tako vidike varnosti (da se ne ponovi decembrsko strmoglavljenje komercialnega letalnika le slab meter od Marcela Hirscherja na tekmi svetovnega pokala v Italiji) kot tudi zasebnosti. V ZDA so že lani uvedli obvezno registracijo brezpilotnih zrakoplovov, v Sloveniji pa je Agencija za civilno letalstvo (CAA) minuli petek izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki do sprejema specialne zakonodaje zelo rigorozno ureja to področje.

Letenje v slovenskem zračnem prostoru brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem, kamor sodi tudi letenje zrakoplovov brez pilota, je kršitev. Direktiva zajema vse brezpilotne zrakoplove, katerih masa ne presega 150 kilogramov, razen če so lažji od 250 gramov in imajo manj kot 79 J kinetične energije (torej najtežji ne smejo prekoračiti 25 m/s).

Uporaba brezpilotnih zrakoplovov je za šport in rekreacijo dovoljena le področjih brez objektov (razen pomožnih objektov) in brez ljudi (razen nujno potrebnih za letenje), in še to le podnevi. Med poletom mora biti zrakoplov od ljudi, živali, objektov, struktur in drugih plovil ali vozil večja od 30 metrov. Polet mora potekati v vidnem polju upravljavca in v oddaljenosti največ 500 metrov.

Popolnoma prepovedano je izvajanje dejavnosti
z brezpilotnimi zrakoplovi za plačilo ali brezplačno, kar vključuje snemanje iz zraka, oglaševanje iz zraka, nadzor, protipožarna zaščita, letenje v znanstvenoraziskovalne namene, za filmske potrebe ipd. Prepovedano je tudi vsako letenje zrakoplovov na področjih, kjer so objekti, namenjeni za stanovanje, rekreacijo ali poslovanje, na področju nizkih gradenj (ceste ipd.) ter v področju ožjih urbanih središč. Predpisane kazni za kršitve znašajo 300-600 evrov za fizično osebo in 4.000-33.000 za pravno osebo. CAA lahko za posamezne prireditve dovoli izjeme.

To pomeni, da je velika večina uporab zrakoplovov, ki smo jim bili priče doslej, sedaj prepovedana. S tem je uporabnost brezpilotnih zrakoplovov v Sloveniji praktično nična, varnost pa - pomislimo na otroke! - po mnenju CAA večja.

V Sloveniji bo tako snemanje takšnih turistično promocijskih posnetkov, filmov in reklam prepovedano brez predvidenega načina pridobitve izpita ali licence za letenje.