Sto britanskih podjetij trajno na štiridnevni delavnik

Matej Huš

28. nov 2022 ob 19:24:55

Sto podjetij v Veliki Britaniji se je po uspešnem preizkusnem obdobju odločilo, da bodo trajno prešli na štiridnevni (32-urni) delavnik, ne da bi imeli zaposleni zato kaj nižjo plačo. V omenjenih podjetjih je zaposleno približno 2600 ljudi, med največjimi pa sta Atom Bank in Awin, ki imata vsako skoraj petsto zaposlenih.

Polletni preizkus štiridnevnega delovnika je na Otoku potekal letos in je predstavljal največji tovrstni eksperiment na svetu. Od junija do decembra so ljudje v sodelujočih podjetjih delali manj, zaslužili pa enako. Pri tem so budno spremljali, da res delajo manj, da ne bi končali s štirimi zelo dolgimi delavniki. Manjši poizkusi pred tem so že kazali, da skrajšanje delavnika pozitivno vpliva na zaposlene, kar v veliki meri že prakticirajo Islandci.

Tudi rezultati britanskega poizkusa so obetavni. Že septembra, ko je bil eksperiment na polovici, je večina podjetij poročala, da niso opazili zmanjšane produktivnosti, ponekod pa se je celo povečala. Tedaj je več kot 80 odstotkov podjetij dejalo, da bodo prakso verjetno nadaljevali tudi po koncu eksperimenta. Kar 95 odstotkov podjetij je opazilo zvišano ali enako produktivnost.

Sedaj, ko gre eksperiment h koncu, je že jasno, da je bil uspešen. Kar sto podjetij bo namreč prostovoljno zagotavljalo štiridnevni delavnik.