Windows 10 z reklamami tudi v Raziskovalcu

Matej Huš

10. mar 2017 ob 21:27:35

Microsoft nikoli ni skrival dejstva, da si želi v Windows 10 na takšna in drugačna mesta pripeljati oglase. Videli smo jih na prijavnem zaslonu, videli smo jih v meniju Start, sedaj pa prihajajo še v Raziskovalca. Kot kaže, bomo v novi verziji Windows 10, v tako imenovani Creators Update, v Raziskovalcu gledali oglase.

Za zdaj se v Raziskovalcu prikazujejo le oglasi za Microsoftove izdelke, konkretno za plačljivi OneDrive. A nikjer ne piše, da bo ostalo le pri tem. Že sam Microsoft ima še kopico drugih plačljivih izdelkov, ki bi jih želel prodati in torej oglaševati, denimo Office 365 ali žetoni za Skype. Morda se v prihodnosti tam znajdejo tudi čisto tretji oglasi.

Windows 10 do neke mere omogoča izklop teh oglasov, a ne na način, kot bi želeli. Microsoft pravi, da gre za obvestila (notifications), katerih namen je uporabnikov ponuditi informacije o možnem izboljšanju uporabniške izkušnje. Kdor tega ne želi, si lahko obvestila izklopi. To drži, a v tem primeru si izklopimo vsa obvestila v zvezi s sinhronizacijo datotek v oblačne shrambe, ne le reklam za OneDrive.

Lahko se zgodi, da bodo te oglasi v končni verziji Creators Update dejansko izpadli, saj trenutno gledamo le predogledno verzijo. A nekako se ne moremo znebiti občutka, da je Microsoft pač poizkusil, kakšen bo odziv na oglase. A oglasov v operacijskem sistemu si verjetno ne želi nihče.