BlackBerry KEYone vrača fizične tipkovnice

Matej Huš

26. feb 2017 ob 12:13:58

Začetek Mobile World Congressa vsako leto prinese predstavitve številnih mobilnih novosti različnih proizvajalcev. BlackBerry je letošnjega izkoristil za poizkus vrnitve na pota stare slave, ki so si jo bili med drugim ustvarili tudi z znamenitim dizajnom pametnih telefonov s fizično tipkovnico. Novinec s kodnim imenom Mercury, ki so ga kazali na CES-u, je postal BlackBerry KEYone. Proizvaja ga seveda kitajski TCL, ki ima v lasti tudi znamko Alcatel.

V notranjosti ne najdemo nič posebej pretresljivega. Osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 625, Adreno 506 GPU, 3 GB pomnilnika in kapaciteta 32 GB, ki jo lahko razširimo s kartico microSD, bodo svojo nalogo opravili zadovoljivo. Z baterijo s kapacitete 3505 mAh nam BlackBerry obljublja dva dni avtonomije. Zaslon iz Gorila Glassa 4 ima nekoliko neobičajno razmerje 3:2 z ločljivostjo 1620 x 1080, pod njim pa je BlackBerryjev zaščitni znak fizična tipkovnica. Kamera zmore 12 milijonov točk. Vse skupaj poganja Android 7.1 Nougat.

Tipkovnica je podobna kot pri Privu in podpira kopico uporabnih trikov. Če začnemo tipkati brez odprte aplikacije, bo telefon začel iskati po Googlu. Na preslednici je bralnik prstnih odtisov, vsaka tipka pa lahko svojo bližnjico do poljubne aplikacije ali ukaza. Ali je uporaba take tipkovnice hitrejša od običajnih virtualnih na zaslonih, občutljivih na dotik, bomo videli že aprila, ko bo za 550 dolarjev telefon mogoče tudi dobiti. Predvsem pa bomo videli, ali so uporabniki pripravljeni odšteti kar velik kup denarja za telefon, ki si po specifikacijah takšne cene ne zasluži.