BlackBerryjev androidni Priv se prodaja katastrofalno

Matej Huš

8. jun 2016 ob 10:02:58

BlackBerry je veliko pričakoval od svojega pametnega telefona, na katerem teče Android. Toda Priv se do danes potencialnim kupcem ni prikupil. Kot so povedali viri v podjetju AT&T, ki telefone prodaja v svojih paketih, je prodaja zelo slaba, delež vračil pa večji od želenega.

Priv ni bil nikoli poceni telefon za množice, saj je bil s 700 dolarji celo dražji od osnovnih iPhonov. Luksuzni segment pa je precej omejen, saj tam prevladujeta Samsung in Apple, kar priznava tudi BlackBerryjev izvršni direktor John Chen in dodaja, da izdaja tako dragega telefona najbrž ni bila najmodrejša poteza. Po neuradnih podatkih se pripravljata dva cenejša androidna telefona (za okrog 400 dolarjev), ki bosta bržkone že odločila o prihodnosti tega oddelka v BlackBerryju. Chen je namreč že oktobra dejal, da bodo resno premislili o vztrajanju v tem poslu, če leta 2016 ne bodo sklenili z dobičkom.

In trenutno se to kaže kot težko dosegljiv cilj. V prvem letošnjem četrtletju so nameravali prodati vsaj 850.000 pametnih telefonov Priv, a so jih zgolj 600.000. To je tudi manj, kot so jih prodali v predhodnem četrtletju. AT&T pravi, da so Priv kupovali zlasti zapriseženi uporabniki BlackBerryjevih naprav, ki so imeli radi fizično tipkovnico. Toda izkazalo se je, da je prehod z BlackBerry OS na Android težavnejši od pričakovanj, zato so številni telefone tudi vrnili.