MWC: BlackBerryjev skok naprej

Matej Huš

3. mar 2015 ob 21:56:31

BlackBerry je eden redkih proizvajalcev pametnih telefonov, ki se še vedno ni dokončno odločil, ali bo prihodnost na dotik ali s tipkovnico. Potem ko je javnost Z10, Z30 in Z3 sprejela sorazmerno slabo, so se vrnili k družinama BlackBerry Passport in BlackBerry Classic, ki sta imeli fizično tipkovnico. To pot z BlackBerry Leapom vnovič poizkušajo brez.

V Barceloni so na MWC predstavili telefon, ki ima z današnjo modo primerljive karakteristike: 5-palčni zaslon z ločljivostjo 720p, dvojedrni procesor Snapdragon 400 s taktom 1,5 GHz, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora in možnost razširitve s kartico microSD ter kameri z osmimi oziroma dvema milijonoma točk. Prva zmore snemati v ločljivosti 1080p s 30 sličicami na sekundo, drugo pa v ločljivosti 720p. Operacijski sistem je kakopak BLackBerry 10.3.1. Zamerimo pa mu, da baterije s kapaciteto 2800 mAh ni mogoče zamenjati.

Izvršni direktor John Chen je na vprašanje, zakaj se vračajo k telefonom brez tipkovnice, pomenljivo odgovoril. Dejal je, da prioriteta ostajajo telefoni s fizično tipkovnico, a bodo predstavili tudi manjše število brez. Prav tako je povedal, da je bilo zadnje četrtletje pozitivno in da bo tako tudi v prihodnje, saj se trendi končno obračajo.

Telefon izide spomladi in bo stal okrog 275 dolarjev. BlackBerry z njim cilja na mlade poslovneže in tiste, ki to šele postajajo. Procesor je sicer šibkejši kot pri konkurenci, saj imata na primer Sonyjeva Xperia E4g in ZTE Blaed S6 osemjedrni Snapdragon 615, pa staneta podobno in ciljata na podoben segment uporabnikov.