Samsung bo nepopravljenim Galaxy Note 7 odščipnil pol baterije

Matej Huš

13. sep 2016 ob 19:15:28

Z modernimi napravami, ki so ves čas povezane nekam v oblak, se postavlja izjemno pomembno vprašanje, v kolikšni meri smo lastniki naprave. Da to ni le teoretično vprašanje, je pokazal Google, ki je lastnikom ugasnil pametne naprave Revolv. Po prevzemu istoimenskega podjetja so namreč prekinili razvoj in podporo za Revolv, ker isto funkcijo opravlja tudi linija Nest. In tako je Google z ugasnitvijo strežnikov onesposobil popolnoma normalno delujoče naprave.

Samsung se je odločil, da bo zelo radikalno reševal problem svojih telefonov Galaxy Note 7, ki so po svetu doživeli globalni vpoklic zaradi nevarnih baterij, ki se lahko ob polnjenju vnamejo ali eksplodirajo. Čeprav je v interesu uporabnikov, da ti telefon zamenjamo za takega z normalno delujočo baterijo, je nemogoče ljudi prisiliti v zamenjavo. Letalske družbe so že začele prepovedovati vnos Galaxyja Note 7 na krov, a je v praksi takšno prepoved izjemno težko nadzirati. Zato so šle nekatere družbe še dlje in bi prepovedale kar vse Samsungove telefone. Ker ima zgodovina smisel za ironijo, se utegne zgoditi, da bomo spet dobili prepoved uporabe elektronike na letalih. To pot problem ne bodo elektromagnetne interference, ampak požarna varnost, ki je zaradi litij-ionskih baterij ogrožena.

Kdor pa Galaxyja Note 7 ne bo nesel zamenjat, mu bo Samsung odščipnil skoraj polovico kapacitete baterije. V Južni Koreji bodo programsko nadgradnjo poslali na telefone že prihodnji teden, v drugih državah pa nekoliko kasneje. Ta bo v vseh telefonih s staro baterijo preprečila polnjenje prek 60 %. Z drugimi besedami - baterija bo izgubila polovico kapacitete. Samsung tako ali tako poziva vse uporabnike, da telefone ugasnejo in jih zamenjajo. Omenjeno posodobitev je po Samsungovih besedah nujna zaradi zagotavljanja varnosti, mimogrede pa bo uporabnike prisilila, da res zamenjajo to nesrečno baterijo.