Googlov nov brezžični usmerjevalnik preprosto Wifi

Matej Huš

24. sep 2016 ob 10:12:18

Dobro leto dni je minilo od predstavitve prvega Googlovega brezžičnega usmerjevalnika, ki so ga poimenovali OnHub. Čisto soliden kos strojne opreme je stal 200 dolarjev, a še do danes ni izpolnil vseh pričakovanj, ki smo jih imeli zaradi Googlovih obljub. Podpora IPv6 in NAT loopbacku še vedno manjka, USB-priključek je nefunkcionalen itd. Namesto resne nadgradnje, ki bi te pomanjkljivosti odpravila, bo Google na tiskovni konferenci 4. oktobra predstavil nov brezžični usmerjevalnik, ki se bo zelo verjetno imenoval kar Google Wifi. Stal naj bi 130 dolarjev.

Tehnične specifikacije seveda še vedno niso znane, pričakujemo pa, da bo odpravil vrsto naštetih pomanjkljivosti, ki jih ima OnHub. OnHub so pač mimogrede razvili v ekipi Google Fiber in Chrome, medtem ko sedaj vajeti prevzela skupina Google Hardware. Google obljublja, da bo šlo za pametni usmerjevalnik, ki bo povrhu nudil še daljši domet od običajnih - podobno, kot so oglaševali tudi OnHub. Wifi bo videti podobno kot Amazonov Echo Dot, torej majhen in nevpadljiv. Prav tako naj bi brez dodatnih nastavitev podpiral združevanje več usmerjevalnikov (kot access points) v večje brezžično omrežje.

Vse bo znano 4. oktobra, ko od Googla pričakujemo tudi predstavitve nekaterih drugih izdelkov. Tedaj bomo uradno videli nove telefone Pixel, v kar so se preimenovali Nexusi, Google Home in Chromecast Ultra z ločljivostjo 4K, mogoče pa tudi Daydream VR.