Splošno sodišče EU: Intelu ni treba plačati milijardne globe iz leta 2009

Matej Huš

26. jan 2022 ob 21:37:55

Splošno sodišče Evropske unije je razglasilo delno ničnost odločbe, s katero je Evropska komisija Intelu pred dobrimi dvanajstimi leti izrekla globo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Na 1,06 milijarde evrov visoko globo se je Intel že tedaj pritožil, a je sodišče na prvi stopnji pritožbo leta 2014 zavrnilo. Intel je vztrajal in na drugi stopnji je Sodišče Evropske unije Intelu pritrdilo, sodbo razveljavilo in postopek vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Sedaj je prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da je bila globa izrečena na podlagi napačne ekonomske analize, zato je odločitev Komisije odpravilo.

Analiza Evropske komisije je bila nepopolna in ne omogoča z ustrezno gotovostjo potrditi, da je Intelovo ravnanje oviralo konkurenco. Šlo je kontroverzni program, ki je tekel med leti 2002-2007. Proizvajalci in sestavljavci računalnikov - šlo je za Dell, Lenovo, Hewlett-Packard (HP) in NEC -, ki so v vsaj 80 odstotkov svojih namiznih računalnikov vgrajevali Intelove komponente, so imeli posebne popuste (gole omejitve in pogojni rabati). Intel je v nekaterih primerih celo plačeval proizvajalcem, da so zavlačevali z dobavo računalnikov z AMD-jevimi procesorji, zaradi česar so bili manj privlačni. Evropska komisija je bila ugotovila, da Intelova prevlada na trgu ni bila problematična, je pa kot nezakonite ocenila Intelove popuste in ostale manevre za oviranje prodaje AMD-jevih procesorjev.

Intel je v pritožbi zatrjeval, da se mu kršijo človekove pravice (ki jih lahko v omejenem obsegu uživajo tudi podjetja). Trdil je, da sodišče ni uspelo dokazati, da popusti kakorkoli krnijo konkurenco in da ni izvedlo ustreznega preizkusa AEC (as-efficient-competitor). Komisija je menila nasprotno in da testa AEC sploh ni treba izvesti, ker popusti na zvestobo po sami funkciji omejujejo konkurenco. A ker test AEC ni bil izveden, niti ni tega storilo Splošno sodišče leta 2014, je primer leta 2017 na Sodišču padel. Sedaj je Splošno sodišče ugotovilo, da ni mogoče dokazati, da rabati predstavljajo kršitve 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Ker je bil to temelj, na podlagi katerega je bila izrečena globa, je odločba Evropske komisije v tem delu odpravljena. Intelu globe ne bo treba poravnati.