Na ameriški meji pregledujejo tudi Facebook in mobilne telefone

Matej Huš

30. jan 2017 ob 20:49:44

ZDA potnikov, ki vstopajo v državo, ne sprašujejo po podatkih o družbenih omrežjih kar tjavendan, temveč so nekaterim potnikom začeli temeljito pregledovati osebna omrežja in stike v pametnih telefonih. Medtem ko se prah, ki ga je dvignila prepoved vstopa beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav, sploh še ni polegel, novo zaskrbljenost vzbujajo kontrole profilov na Facebooku.

Članica ameriškega Združenja odvetnikov za imigracije Mana Yegani je prek Twitterja sporočila, da na meji imetnikom dovoljenja za stalno prebivanje (zelene karte) med drugim pregledujejo Facebook in sprašujejo po političnih prepričanjih. Gre za ljudi, ki jim Trumpov najnovejši odlok načeloma prepoveduje vstop v ZDA, a ga je sodišče delno začasno zadržalo (doslej že štiri sodišča). Drugi odvetniki poročajo, da so ljudem iz iste skupine pregledovali mobilne telefone. Ljudi z veljavnim statusom v ZDA, ki imajo državljanstvo omenjenih sedmih držav, so na letališčih več ur zasliševali.

Ob tem velja poudariti, da so na letališčih v ZDA občasno že pred tem povprašali po družabnih omrežjih. Čeprav ni bilo čisto jasno, ali je praksa zakonita, so številni ljudje v strahu pred nevšečnostmi na meji agentom izročili prijavne podatke za svoj profil na družabnih omrežjih. Pooblastila uradnikov na mejah so široka in vključujejo tudi varnostne preglede in zaseg naprav za namen kopiranja podatkov, čeprav se je to v praksi dogajalo zelo redko. Pri dostopu do Facebooka in ostalih družbenih omrežij pa gre za podatke, ki jih potnik nima fizično pri sebi, temveč so v oblaku. Ta je za tuje državljane lahko tudi izven ZDA, kamor ameriški pravni aparat nima dostopa. Toda imigracijski uradnik ima možnost zavrniti vstop tujca v ZDA.