Google zaradi Trumpa zaposlene iz muslimanskih držav pozval z dopusta

Matej Huš

28. jan 2017 ob 22:32:51

Google je svoje zaposlene, ki so državljani katere izmed sedmerice držav, katerih državljanom je ameriški predsednik včeraj za 90 dni prepovedal vstop v ZDA, pozval naj se takoj vrnejo v ZDA z dopusta ali službenih poti.

Donald Trump je včeraj podpisal ukaz, s katerim je državljanom Sirije, Iraka, Irana, Sudana, Somalije, Jemna in Libije prepovedal vstop v ZDA za 90 dni. V tem času naj bi ZDA postavile merila, kaj morajo o teh ljudeh izvedeti, da bodo lahko varno dovoljevale prihode iz teh držav. Trump ukrep utemeljuje z zaščito pred terorizmom, češ da iz teh držav prihajajo muslimanski teroristi. Toda za državljane Saudove Arabije in Katarja omejitev ni, čeprav so napadalci 11. septembra na primer prihajali od tam. Problem je, da je prepoved absolutna, zato so imigracijski uradniki na letališčih že preprečili vkrcanje na letala za ZDA tudi ljudem, ki imajo veljavne vizume za vstop v ZDA ali celo dovoljenja za delo in stalno prebivanje (zelene karte).

To je povzročilo težave tudi Googlu, ki je bil vedno med glasnimi kritiki ameriške politike, kadar se z njo ni strinjal. Nekateri njihovi zaposleni, ki legalno živijo v ZDA in delajo v podjetju, so državljani omenjene sedmerice, ki so bili sedaj v tujini poslovno ali zasebno. Google ni razkril, ali je bil kdo izmed njihovih zaposlenih zaradi ukaza pridržan, je pa izvršni direktor Sundar Pichai zapisal, da je vsaj en zaposleni moral pohiteti s poti na Novi Zelandiji, da je bil v ZDA pred podpisom ukaza. Zato je Google pozval vse zaposlene iz prizadetih držav, naj se nemudoma vrnejo v ZDA, ob tem pa naj stopijo v stik z Googlovimi službami za potovanja in imigracijo.

Ni še znano, ali se imetniki zelenih kart iz omenjenih sedmih držav res ne bodo mogli vrniti v ZDA, medtem ko se imetniki vizumov H-1B ta trenutek zagotovo ne morejo. Google še zdaleč ni edini tehnološki velikan s temi problemi, saj je težava nesorazmerno močno prizadela tehnološki sektor, ki ima nadpovprečno število zaposlenih iz tujine. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je izrazil zaskrbljenost nad Trumpovo potezo, Microsoft pa je v četrtkovo poročilo o poslovnih rezultatih vstavil opozorilo, da bodo omejitve pri imigraciji negativno vplivale na njihovo kadrovanje v raziskavah in razvoju.