ZDA ob vstopu vprašajo tudi po družbenih omrežjih

Matej Huš

25. dec 2016 ob 12:09:12

Obrazec ESTA, ki ga pred potovanjem v ZDA izpolnjujejo državljani iz držav, ki za vstop v EU ne potrebujejo vizuma (torej tudi Slovenije), je ta teden dobil novo vprašanje. Za zdaj je še neobvezno, a ZDA s to točko potnike pozovejo, naj "vnesejo podatke, povezane s spletno prisotnostjo". Z drugimi besedami, gre za imena uporabniških računov, ki jih imajo uporabniki na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubu, Google+ idr. Na seznamu so tudi pri nas manj popularne storitve, denimo ruski VKontakte ali JustPaste.it. ZDA seveda ne zahtevajo predaje gesel, le imena profilov oziroma uporabniških računov, kar so prvikrat napovedali že poleti, sedaj pa so to udejanjili.

Sprememba, ki velja od 19. decembra, je po zagotovili tiskovne predstavnice mejne policije namenjena lažjemu identificirajo morebitnih groženj. Za zdaj je vnos teh podatkov še neobvezen in uradno ne vpliva na pravico vstopa v ZDA, a to se lahko hitro spremeni. Omenjena novost je dvignila precej prahu in sprožila številne jezne odzive tako organizacij za zaščito svoboščin kakor tehnoloških podjetij. Opozarjajo, da imamo na družabnih omrežjih ogromno podatkov, ki o nas izdajajo bistveno več kakor skop obrazec ESTA. Za zdaj se to polje ne prikaže pri vseh, ki izpolnjujejo ESTA, kar kaže, da se sistem še dograjuje in izpopolnjuje.

Kot izpostavljajo kritiki te novosti, ni jasno, kako bo izboljšala varnost. Teroristi iz držav, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizume, ne uporabljajo obrazca ESTA. Po drugi strani pa tudi tisti, ki so državljani držav na seznamu za ESTA, verjetno svojih računov na družabnih omrežjih ne bodo razkrivali. Torej bodo morale ZDA vse te ljudi preveriti popolnoma enako, kot so jih že doslej, ko tega podatka ni bilo treba vnesti. Svoje osebne podatke bodo tako prostovoljno razkrivali le nič krivi običajni potniki.