Googlu bo pri internetu z balonov pomagala francoska vesoljska agencija

Matej Huš

13. dec 2014 ob 16:33:21

Francoska vesoljska agencija (CNES) in Googla sta najavila partnerstvo pri reševanju zagotavljanja internetne povezljivosti v odročnih sveta, kjer ni optičnih, bakrenih ali satelitskih povezav. CNES bo sodeloval v lani napovedanem projektu Loon, s katerim želi Google z baloni v odročne kraje prinesti povezave do interneta.

Lahki poliestrski baloni imajo sončne celice in osnovno elektroniko, ki jim omogoča tako medsebojno komunikacijo kakor tudi prenos podatkov na zemljo. Sprejemniki na tleh z njimi komunicirajo prek posebnih anten ali kar prek protokola LTE, kar bo zlasti uporabno za novejše pametne telefone. Vzgon jih dvigne na višino 18-20 kilometrov, kjer ni več vremenskih nevšečnosti niti prometa.

Google balone že intenzivno preizkuša, in sicer so jih v nebo pošiljali iz Brazilije, Kanade in z Antarktike, skupno pa so preleteli tri milijone kilometrov. CNES bo v projektu sodeloval zaradi svojih izkušenj na področju lahkih balonov. CNES se namreč že dlje časa ukvarja s stratosferskimi baloni oziroma od zraka lažjimi plovili - projekt Concordiasi iz leta 2011. Ti so bili dolgo časa edini praktični način, kako zagotoviti daljšo prisotnost v stratosferi, saj je tam upor za kroženje satelitov previsok, rakete so prehitre in se nad posamezno točko na zemlji ne zadržijo dovolj časa, baloni in cepelini pa so ravno pravšnji. V zadnjem času pa se razvijajo tudi brezpilotna letala na sončni pogon, ki bodo prav tako lahko ostala visoko nad oblaki dalje časovno obdobje; tudi tu ima Google svoje interese.