Google Loon leti na pomoč Portoriku

Matej Huš

9. okt 2017 ob 21:51:46

Googlov projekt Loon je v zadnjih letih precej napredoval in že v začetku leta smo poročali, da znajo balone že zelo dobro krmiliti in da je izdelek tik pred komercialno rabo. Sedaj bo balonski internet Loon enega izmed krstov doživel v Portoriku, kjer je hurikan Maria povzročil ogromno škodo in pretežen del otoka pahnil v telekomunikacijski srednji vek. Google je sedaj pridobil eksperimentalno dovoljenje Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), da lahko uporabi balone Loon za vzpostavitev internetnih povezan v Portoriku (slednji spada pod ZDA).

Čeprav je Maria bičala otok pred dvema tednoma, je več milijonov prebivalcev še vedno brez dostopa do interneta ali drugih telekomunikacij. Po ocenah operaterjev je 82 odstotkov baznih postaj mobilnega omrežja še vedno nedelujočih, ogromno prebivalcev pa nima niti žičnega dostopa do interneta. Tu bi na pomoč lahko priskočil Googlov Loon, ki o tem resno razmišlja, a do končne odločitve vendarle še malo manjka. Loon je treba integrirati z lokalnim mobilnim omrežjem, kar še morajo storiti. S problemom povezljivosti Portorika se ukvarjajo tudi ostali operaterji. AT&T je začel uporabljati satelitske povezave za komunikacijo z mobilnimi omrežji na otoku, dokler ne bodo popravili normalnih povezav do omrežja. Vsi operaterji pa so dobili dostop do 77 milijonov dolarjev izrednih sredstev pri FCC, ki so namenjena popravilom na omrežju.

To pa ni prvi primer, kjer je Loon pomagal. Letos se je podobno zgodilo v Peruju, ki ga je prizadelo hudo deževje s poplavami. Tedaj je Loon ponudil telekomunikacij, a bistvena razlika je bila v tem, da je Loon tudi pred katastrofo že deloval v Peruju. Potem je zgolj razširil svoje delovanje. Google Loon sestavljajo baloni v stratosferi, ki jih krmilijo z navpičnim premikanjem, potem pa potujejo z vetrovi. Baloni na zemljo oddajajo LTE-omrežje, komunicirajo pa tudi med seboj.

Lokacijo balonov projekta Loon je moč spremljati tudi na spletni strani Flightradar24.