Dizelski osebni avtomobil onesnažuje bolj kakor težek tovornjak

Matej Huš

6. jan 2017 ob 21:53:51

Evropska fascinacija nad dizelskimi avtomobilskimi motorji je prav neverjetna, saj toliko osebnih avtomobilov z dizelskimi motorji po cestah ne vozi nikjer drugje po svetu. Da so dizelska vozila okoljsko bistveno bolj problematična od bencinskih, ni nič novega. Presenetljivi pa so izsledki raziskave ameriške neprofitne organizacije ICCT (International Council on Clean Transportation), da osebna vozila z dizelskimi motorji bistveno bolj onesnažujejo okolje kakor težki dizelski tovornjaki.

Razlogov za izjemno priljubljenost dizelskih vozil v Evropi je več in segajo od zgodovinskih do gospodarskih. Medtem ko se dizel in sorodne frakcije surove nafte povsod po svetu uporabljajo v velikih motorjih, so evropski 1,5-litrski in 2,0-litrski motorji v limuzinah, karavanih in enoprostorcih svetovni fenomen. V letu 2014 so v Evropi prodali več dizelskih vozil kot v vsem ostalem svetu. Kar 59 odstotkov prodanih vozil je imelo dizelski pogon, kar je največ na svetu. Evropejci ljubijo dizel, ker je cenejši in ker so dizelski motorji nekoliko varčnejši. Ali iz druge smeri: dizel vsebuje nekoliko več energije od bencina na prostorninsko enoto, ker je 10-12 odstotkov gostejši.

Glavna problema dizelskih izpustov sta trdni delci (PM10) in dušikovi oksidi (NOx). Slednji so na naslovnice prišli leta 2015, ko se je izkazalo, da Volkswagnovi avtomobili na testu goljufajo in pri redni uporabi delujejo v načinu, ko so izpusti NOx bistveno večji od normativov. ICCT, ki je bila ena izmed organizacij, ki so afero razkrinkale, je objavila rezultate raziskav, ki so pokazali, da je to celo večji problem kot v dizelskih tovornjakih. V Nemčiji in na Finskem so testirali nove dizelske tovornjake ter moderne osebne avtomobile po standardu Euro 6. Nemške podatke je ICCT priskrbel KBA (prometni urad), finske pa laboratoriji VTT. Testirali so 24 različnih težkih dizelskih vozil (avtobusi, tovornjaki).

Ugotovili so, da v povprečju dizelski tovornjaki na prevožen kilometer izpustijo 210 mg NOx, osebni avtomobili pa 500 mg. Če upoštevamo, da tovornjaki in avtobusi porabijo več goriva, je razlika še bolj očitna. Na porabljeno enoto goriva osebni avtomobili kar desetkrat bolj onesnažujejo z NOx.

V ICCT pojasnjujejo, da gre za odziv na regulativo. Medtem ko se osebni avtomobili še vedno preverjajo le v laboratorijskih pogojih, kjer je po Euro 6 meja za izpuste NOx 80 mg/km, so težki tovornjaki in avtobusi testirajo v realnih pogojih. Letos se obetajo spremembe načina testiranja osebnih vozil, a v ICCT opozarjajo, da te niso povsem premišljene. Proizvajalci bodo lahko predložili svoja izbrana vozila, namesto da bi preizkušali realne primerke, ki so na prodaj.

Treba je poudariti, da NOx seveda niso edini škodljivi izpusti iz motorjev z notranjim izgorevanjem, so pa eni izmed bolj izpostavljenih. NOx nastajajo pri popolnem izgorevanju goriva, če je kisika dovolj, temperature pa visoke. Znižanje deleža kisika oziroma povečanje koncentracije goriva v cilindru seveda zmanjša nastajanje NOx, a povzroči višjo porabo goriva. Zato se proti NOx proizvajalci borijo na številne druge načine: z vbrizganjem goriva pod pritiskom, z EGR in selektivno katalitično redukcijo, v osebnih vozilih pa še s posebnimi pastmi.