Letalo skoraj pristalo zaradi fantomskega Galaxy Note 7

Matej Huš

23. dec 2016 ob 19:08:06

Čeprav je nesrečni Samsungov Galaxy Note7 že zdavnaj dokončno upokojen in s posodobitvijo, ki preprečuje polnjenje, v ZDA tudi fizično onesposobljen, naprava še vedno skrbi za zanimive prigode. Ker je vnos tega telefona na večino letal prepovedan, imajo tudi neslane šale na letalih resne posledice, razumevanja za potegavščine pa nad oblaki ni.

Na torkovem letu iz San Francisca v Boston je Lucas Wojciechowski na letalu opazil brezžično dostopno točko, ki je imela zlovešče ime: Samsung Galaxy Note7_1097. Ko so to opazili pristojni, je pilot najprej pozval lastnika Galaxyja Note7, naj se javi. Ker se ni zgodilo nič, so čez 15 minut napovedali, da bodo preiskali vso ročno prtljago, dokler nesrečnega telefona ne najdejo. Še četrt ure pozneje je pilot sporočil, da bo letalo zasilno pristalo, če se imetnik telefona ne javi, in opozoril potnike, da je pristanek sredi noči zelo neprijeten, ker je na tleh praktično vse zaprto. Nekaj minut pozneje so očitno napravo našli in, kako presenetljivo, ni šlo za Galaxy Note7.

Kasneje je letalski prevoznik Virgin America dal celo izjavo, da na letalu omenjenega telefona niso našli in da zaradi incidenta ni bilo zamud, vseeno pa da prosijo potnike, naj jih ne prinašajo na krov. Pri tem je najbolj bizarno dejstvo, da morda sploh ni šlo za šalo. Tako poimenovana dostopna točka se lahko pojavi tudi, če lastnik nima omenjenega telefona, ne da bi jo sam tako poimenoval. Če namreč telefon zamenjamo oziroma nadgradimo, ime dostopne točke ostane.

Na prvi pogled se zdi početje letalske družbe čisto pretiravanje, a ni tako. Tudi če bi nekdo od potnikov omenil, da je na letalu bomba, bi letalo takoj pristalo, šaljivec pa bi trpel resne posledice. Galaxy Note7 je prav tako neke vrste tempirana bomba, katere vnos na krov je prepovedan. Strah ni čisto tudi zato neupravičen, ker je še vedno v obtoku precej Galaxyjev Note7. Čeprav je telefon ukinjen, ga ima še vedno več ljudi kakor LG V20, OnePlus 3T in HTC Bolt skupaj.