V ZDA bodo dokončno onesposobili Galaxy Note7

Matej Huš

10. dec 2016 ob 08:02:24

Samsung se je odločil ponesrečenemu Galaxy Note7 zabiti v krsto še zadnji žebelj. Naprave, ki so bile dvakrat vpoklicane, dokončno odpoklicane in ukinjene, ter pohabljene z varnostnim popravkom, ki ne dovoljuje polnjenja nad 60 odstotkov, namreč še vedno uporablja nekaj ljudi. Pred mesecem dni smo ugotavljali, da kupci še vedno niso zamenjali 15 odstotkov telefonov, sedaj pa je ta delež padel na še vedno previsokih sedem odstotkov.

Zato se je Samsung odločil, da se problema loti s kladivom. Nova posodobitev na daljavo (OTA) bo na telefonih onemogočila polnjenje, torej bodo zelo hitro postali obtežilniki za papir. Novica se je sprva pojavila na internetu, a jo je Samsung potrdil. Posodobitev bodo začeli nalagati 19. decembra, uporabnike pa bodo o tem obveščali po najrazličnejših kanalih. V 30 dneh bodo posodobili (beri onesposobili) vse telefone.

V resnici skoraj vse. Verizon se je odločil, da pri tem ne bo sodeloval. Dejali so, da bi onesposobitev teh naprav pomenila tveganje za uporabnike, ki morda nimajo druge naprave. Ker se bliža božični čas, ko ljudje več potujejo, ne želijo ogroziti njihovih možnosti stopiti v stik z družino ali nujnimi službami.

To je najbolj ekstremna verzija ukinitve naprav. Na Novi Zelandiji so operaterji sprejeli odločitev, da se Galaxy Note 7 ne bodo mogli več povezovati v omrežje. V ZDA pa jih bodo kar fizično onesposobili. Za Evropo tovrstnih načrtov še ni.