Letalski prevozniki namerno razsedajo družinske člane, da bi več zaslužili

Matej Huš

27. nov 2018 ob 00:38:13

Britanska ministrica za kulturo, telekomunikacije in kreativno industrijo Margot James je zažugala letalskim prevoznikom, ki jih je javno obtožila, da njihovi algoritmi izkoriščajo informacije o potnikih, da bi iz njih izvlekli čim več denarja. Jamesova se je obregnila zlasti ob "izkoriščevalsko prakso", ko nekateri letalski prevozniki namenoma članom družine dodelijo sedeže, ki niso sosednji ali blizu. Če želijo sami izbrati sedeže, pa jim to dodatno zaračunajo. Najpogosteje te prakse obtožujejo Ryanair, a ta ni edini grešnik. Jamesova je to početje označila kot "zelo ciničen, izkoriščevalski način [...] za preslepitev javnosti". Letalski prevozniki družinsko povezavo ugotovijo iz enakih priimkov, je še dodala.

Opisano početje bo temeljito preiskal novi Center za podatkovno etiko in inovacije, ki ga je britanska vlada ustanovila minuli teden z namenom opredeliti področja, kjer trenutna regulativa in smernice glede obdelave podatkov ne zadostujejo. Opisano prakso so potniki začeli opažati junija lani, največkrat pa so jo opazili pri Ryanairu. Ta ni nikoli potrdil tega početja, temveč je dejal, da gre za povsem naključno dodeljevanje sedežev. Agencija za letalstvo (CAA) prakso določanja sedežnega reda proučuje že od lani. Ugotovila je, da je verjetnost, da ljudje, ki potujejo kot skupina, nimajo zaporednih sedežev, močno niha med družbami. Največkrat se to zgodi pri Ryanairu, najmanjkrat pa pri Flybe in TUI Airways.

Problem ni le kozmetičen, saj raziskave kažejo, da prisilno razsedanje potnikov iz iste skupine podaljša čas evakuacije. Eno izmed priporočil za izboljšanje varnosti je bilo poskrbeti, da člani iste družine ali skupine sedijo skupaj, ne da bi za to morali doplačati.