Majhni in veliki zapleti pri menjavi Galaxy Note 7

Matej Huš

22. sep 2016 ob 11:03:43

Samsung na vse mogoče načine rešuje situacijo, ki jo je povzročil vpoklic vseh telefonov Galaxy Note 7 zaradi obvezne zamenjave baterije, saj se je več deset starih vnelo ali eksplodiralo. Trg mu očitno verjame, saj so se delnice po ogromnem 10-odstotnem padcu že skoraj vrnile na prejšnje ravni. Vseeno pa zamenjava ne poteka povsem gladko, zapleti pa segajo od neverjetno banalnih do bolj resnih.

Med banalne sodi zaplet s programsko posodobitvijo, ki je v nepopravljenih Galaxyjih Note 7 onemogočila uporabo polovice baterije, hkrati pa uvedla enostavno razlikovanje med tveganimi (potrebnimi zamenjave) in popravljenimi telefoni. Samsung je to elegantno storil tako, da je ikona za stanje baterije zelena, če je telefon brezhiben, in rdeča, če ni. Problem? Google tega ne dovoljuje. Resnično - čeprav imajo proizvajalci telefonov precej proste roke pri prilagajanju uporabniškega vmesnika Androida svojim željam, je nekaj elementov vnaprej predpisanih v Android Compatibility Definition Documentu. Tam med drugim piše, da ikona za stanje baterije v normalnem delovanju brez posebnosti ali težav mora biti bela. Razlog je spreminjanje barve statusne vrstice, ki se prilagaja aplikaciji, zato bi lahko bile barvaste ikone na nekaterih ozadjih neberljive. Google je potem Samsungu dal posebno dovoljenje, da je ikona lahko zelena, če je obrobljena z belo.

Zamenjava nevarnih Galaxyjev Note 7 pa je otežena ravno zato, ker se lahko vnamejo, zato jih nekatere dostavne službe nočejo prevzeti, Samsung pa zamenjavo izda le, ko prejme starega. To ni presenetljivo, saj so tudi številne letalske družbe prepovedale uporabo teh telefonov na svojih letih, med njimi tudi naša Adria. V Nemčiji na primer DHL pogosto ne želi prevzeti paketa z Galaxyjem Note 7. Tudi v ZDA imajo težave, saj UPS in FedEx zaradi varnostnih pomislekov ne želita dostavljati paketov s tem telefonom. Samsung sedaj snuje nov način zamenjave telefonov - sedanji Return/Refund bodo morali zamenjati s pravim vpoklicem, kar pa bo še trajalo.

Letalski prevozniki imajo z litij-ionskimi baterijami težave že, če so normalne delujoče, kaj šele defektne. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) je 1. aprila letos zaostrila pogoje za njihov transport in zahteva, da so lahko le na krovu v kabini, ne pa v prtljažnem prostoru za tovor (razen v napravah), in da smejo biti največ 30-odstotno napolnjene. Za transport okvarjenih litij-ionskih baterij pa bi potrebovali posebna dovoljenja in ukrepe za zaščito, zato pošiljanje kot običajen paket seveda ni mogoče. Samsung išče rešitve.