Kako je iPhone preživel padec z letala

Matej Huš

8. jan 2024 ob 19:53:50

Ko se je na poletu 1828 letalske družbe Alaska Airlines zgodil hud incident, v katerem je odtrgalo vrata in manjši del trupa, zaradi česar se je moralo letalo vrniti na izhodišče, je skozi zevajočo luknjo posrkalo nekaj predmetov. Med njimi sta bila tudi vsaj telefona, ki so ju na tleh potem tudi našli. Za enega vemo celo, da je padec z višine skoraj 5000 metrov preživel brez posledic in še vedno deluje. Seanathan Bates ga je našel ob cesti in opazil, da je vključen in delujoč.

Da je telefon padel z nesrečnega letala, ni bilo težko ugotoviti. Še vedno je bil v načinu brez povezave (flight mode), na prvi strani pa je bilo odprto elektronsko sporočilo prevoznika o prtljagi in cenah. Sicer je bil telefon v odličen stanju, niti močno popraskan niti z razbitim steklom. Bates je po odkritju poklical NTSB, ki preiskuje incident, in presenečeno izvedel, da je to že drugi telefon z nesrečnega letala, ki so ga našli. Drugi telefon je nekdo našel na svojem dvorišču. Oba so vrnili lastnikom.

Telefon, ki ga je našel Bates, je ob dekompresiji posesalo iz kabine. To ni tako neverjetno in ni terjalo močnega vleka, saj se je telefon polnil in ga nihče ni imel v rokah. V telefonu je bil še vedno del kabla za polnjenje, drugi del (na adapterju) pa je utrgalo. Da je telefon preživel tako dolg padec, sicer ni brez primere. Lani je padalcu padel iPhone, ki je tudi preživel. Dokler telefoni pristanejo na mehkem, je vseeno s kolikšne višine padejo, ker hitro dosežejo končno hitrost.