SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Matej Huš

18. nov 2016 ob 21:47:59

Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z zakasnitvami 25-35 milisekund, kar je že dovolj za normalno uporabo. Stranska posledica velikega števila satelitov bo tudi visoka prepustnost, zaradi česar SpaceX obljublja visoke hitrosti in sčasoma tudi odpravo strogih omejitev glede količine prenesenih podatkov. Na koncu pričakujejo hitrosti do 1 Gb/s na uporabnika, kar je že primerljivo z optiko. Posamezen satelit naj bi komuniciral z Zemljo s hitrostjo 17-23 Gb/s v pasovih Ku in Ka (10 in 30 GHz), potem pa bo odvisno, kaj bodo nanj povezali. Prve satelite bi začeli izstreljevati leta 2019, posamezen satelit pa bo pokrival področje s polmerom 1000 kilometrov.

Projekt je torej še daleč v prihodnosti, a SpaceX se s satelitskim internetom spogleduje že dlje časa. Pred dvema letoma je Musk s SpaceX-om napovedoval internet s 700 sateliti, konkurenca pa seveda ne počiva. Google si podjetja v ta namen kupuje in uporablja balone, Facebook poizkuša z brezpilotnimi letali. V SpaceX-ovo idejo je pred letom dni milijardo vložil tudi Google. Očitno bo prihodnost brezžična.