ZDA bodo zahtevale odstranitev satelitov pet let po koncu obratovanja

Matej Huš

10. sep 2022 ob 23:32:54

Ker postaja nesnaga v vesolju čedalje večji problem, ki bi po najbolj črnogledih scenariji lahko v prihodnosti celo preprečil izstrelitve, se vrstijo poizkusi za rešitev. V ZDA bo Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) odslej zahtevala, da imajo sateliti v nizki orbiti načrt, ko se bodo v petih letih po koncu delovanja odstranili. Za zdaj je novost še predlog, ki ga mora FCC po opravljeni javni obravnavi potrditi.

Trenutno namreč zavezujoče ureditve ni. Trenutno velja le Nasino priporočilo, da naj se sateliti tako ali drugače odstranijo 25 let po koncu uporabe. K temu sodijo tudi tako oblikovane orbite, da sateliti po tem času padejo v atmosfero in zgorijo, torej proizvajalci ne potrebujejo nobenih aktivnih postopkov za čiščenje. A to je prepočasi, zato bo FCC postavila strožja pravila. Odstranitev z nekontroliranim vstopom v atmosfero, kjer sateliti zgorijo, se bo moralo zgoditi po petih letih. To bo veljalo le za nove satelite, ne pa za tiste, ki so že v orbitah, in tiste, ki jim je FCC že odobrila izstrelitev.

Največji lastnik satelitov v nizki orbiti je SpaceX, ki sestavlja Starlink. Ker so ti sateliti v orbitah 540-570 km nad površjem, težav z novimi pravili ne bo. Aktivna faza čiščenja se začne tedne po koncu obratovanja, in vključuje popravke orbite, nato pa sateliti v nekaj mesecih padejo in zgorijo. Precej drugače je na višinah nad 1000 kilometrov, kjer lahko smeti okrog Zemlje krožijo stoletja.

Trenutno je v orbiti več kot 4800 delujočih satelitov, pri čemer je večina komercialnih na višinah do 2000 kilometrov. Količino vesoljskih smeti je težko oceniti, ker manjšim kosom nihče ne sledi. Skupno gre za več kot 10.000 ton, pri čemer ESA sledi 31.800 objektom.