Kam se je izgubilo 15 odstotkov Galaxyjev Note7

Matej Huš

5. nov 2016 ob 22:49:03

Po mesecu dni se je vendarle polegel prah glede nesrečnih telefonov Samsung Galaxy Note 7, katerih proizvodnjo je Samsung zaradi vnetljivih baterij ustavil, že prodane primerke pa vpoklical. Toda čeprav je telefon uradno razglašen za nevarnega in Samsung ponuja brezplačno zamenjavo, v ZDA pa kupcem poleg vračila kupnine primakne še bon za 100 dolarjev, ter letalski prevozniki ne dovoljujejo vnosa telefona na krov, Samsung nikogar ne more prisiliti v zamenjavo. V ZDA je še vedno 15 odstotkov prodanih telefonov pri uporabnikih, odstotek pa je verjetno podoben tudi v drugih državah. Skupno so prodali 2,5 milijona telefonov, od tega v ZDA dober milijon, torej je tam še 150.000 nevarnih telefonov.

Samsung se zato na vse načine trudi ljudi prepričati v zamenjavo, tako s palico kakor korenčkom. Galaxy S7 je tako dobil nekaj funkcij Note7, čeprav sprva tega niso načrtovali. Poleg že omenjenega 100-dolarskega kupona ob menjavi za drug Samsungov telefon ali 25 dolarjev dobropisa ob menjavi za telefon drugega proizvajalca, poskuša Samsung tudi s palico. Najprej so to storili v Južni Koreji, sedaj pa so posodobitev telefona izdali še drugod, s katero so maksimalno napolnjenost baterije omejili na 60 odstotkov, kar naj bi bila še kolikor toliko varna meja. Poleg tega bo telefon redno prikazoval obvestilo, da ga je treba zamenjati, ker njegova uporaba ni varna. Redno prikazovanje si Samsung predstavlja kot ob vsakem zagonu, polnjenju ali vklopu zaslona - skratka zelo pogosto.

Še vedno ni znano, kaj točno je narobe z baterijo oziroma telefonom, da se baterije pregrevajo in vnamejo. Samsung je obljubil, da bo izsledke interne preiskave delil z javnostjo, ko bo preiskava končana. Morda se najbolj vztrajni lastniki oklepajo telefona v pričakovanju teh izsledkov. Na Novi Zelandiji jim to gotovo ne bo uspelo, kar so se operaterji preprosto odločili, da nevarne telefone blokirajo z omrežja.