Epilog Samsungovega Galaxyja Note 7

Matej Huš

13. okt 2016 ob 17:47:36

Samsungov Galaxy Note 7 bo šel v zgodovino kot Samsungov pametni telefon z najkrajšim stažem, saj so ga uradno izdali 19. avgusta, že 11. oktobra pa po neuspešnem vpoklicu dokončno upokojili. To postavlja pod vprašanj prihodnost linije Galaxy Note, ki utegne v prihodnjih inačicah dobiti drugačno ime. Posledice za Samsung bodo nedvomno občutne, ne pa katastrofalne, saj podjetje proizvaja še vse kaj drugega kot le pametne telefone. Delnice podjetja so po odpisu telefona sicer za desetino niže kot pred tednom dni, a borze so znane po pretiranih nihljajih v obe smeri. Vseeno pa Samsungovih skrbi še ni konec.

Ko se je Samsung še poizkušal izviti z zamenjavo baterij, so naleteli na problem, ker pošte in dostavne službe po svetu niso želeli sprejemati paketov z Galaxy Note 7, ker bi lahko med prevozom zagoreli. Samsung je zato kupcem pripravil poseben komplet za vračilo telefona. Posebna škatla je toplotno izolirana, priložene pa so tudi rokavice za rokovanje s telefonom, čeprav ni čisto jasno, čemu služijo, saj niso ne izolirane ne ognjevarne. Bojda so namenjenem ljudem, ki so alergični na keramična vlakna, ki so na škatli.

Vprašanje pa je, kaj bo Samsung s poltretjim milijonom telefonov, ki jih bo dobil nazaj. Vreči na smetišče bi jih bilo škoda, ker telefoni vsebujejo ogromno dragocenih materialov in redkih kovin. Pri recikliranju telefonov smo izredno nesposobni, saj iz več kot 50 različnih uporabnih materialov zmoremo obnoviti le kakšnih deset. Samsung pravi, da imajo postopek za varno odstranitev telefonov, o čemer nihče ne dvomi. A veliko večino najredkejših kovin (redke zemlje), ki jih imajo pametni telefoni, bo Samsung moral vreči stran, ker pametnega postopka za recikliranje ni.

Še vedno ni potrjeno, kaj točno je problem, a bržkone ima opraviti z baterijami. Samsung priznava, da se je v tem primeru lepljenje baterij v ohišje, tako da jih uporabnik ne more zamenjati, izkazalo za zelo slabo potezo. Vpoklic in zamenjava baterij, ki bi jih lahko uporabniki sami odstranili (kot je bilo do Galaxy Note 4), bi bila za več velikostnih razredov cenejša. A tako žal ne gre več.

Potem so tu še ljudje, ki pa telefona vseeno ne bi zamenjali. Da bi jih Samsung res vzpodbudil k zamenjavi, saj je telefon tveganje tudi za okolico, jih bo nagradil. Kdor bo zamenjal Galaxy Note 7 z novim Samsungovim telefonom, bo dobil 100 dolarjev dobropisa, zamenjava s katerimkoli drugim pametnim telefonom ali vračilo denarja pa bosta prinesla 25 dolarjev bonusa.