Samsung ustavil proizvodnjo Galaxyjev Note 7

Matej Huš

10. okt 2016 ob 22:59:16

Samsungovih težav z Galaxyjem Note 7 ni in ni konec. Po vpoklicu telefonov z nevarnimi baterijami, ki se lahko vnamejo, in zapletom z vpoklicem, saj dostavne službe in letalske družbe preprosto niso hotele prevažati teh nevarnih telefonov, je na letalu zagorel tudi popravljen telefon. Ta ni bil edini, saj so se vneli vsaj tri popravljeni telefoni, pa je Samsung sprva poskušal to prikriti. Sedaj so začasno ustavili proizvodnjo novih telefonov, dokler težavam ne pridejo do dna.

V obtoku je poltretji milijonov problematičnih telefonov, s katerimi bo treba nekaj storiti. Iz Samsunga smo dobili uradno izjavo, da začasno spreminjajo urnik proizvodnje Galaxyja Note 7, da bi zagotovili varnost in kakovost. Neuradno proizvodnja stoji, za kar so se odločili po posvetovanju z ameriškimi, korejskimi in kitajskimi pristojnimi organi. V ZDA sta AT&T in T-Mobile že prenehala prodajati ta telefon, Verizon pa ponuja zamenjavo vsem, ki to želijo.

Dodatne težave postavljajo pod vprašaj Samsungovo prvotno razlago, da je za težave kriva določena vrsta baterij iz ene tovarne, ki so jo že zamenjali. Ker se težave nadaljujejo tudi v popravljenih telefonih, ki imajo druge baterije, to ne more biti razlog. Samodejni vžig telefonov zaradi litij-ionskih baterij ni nov slučaj, saj se je od leta 1991 do konca minulega leta v ZDA to zgodilo že 171-krat, so povedali v tamkajšnji letalski upravi (FAA), je pa pogostnost Galaxyjev Note 7 bistveno previsoka, da bi jo lahko pojasnili kot izolirane incidente. Samsung zato intenzivno išče pravi vzrok. Do tedaj pa ostaja žalostno priporočilo, da se je tem telefonom bolje izogniti. Androidni trg je velik, izbire ne manjka.

Dodatek: Samsung je proizvodnjo dokončno ustavil.