Samsungovi telefoni imajo vnovič težavo z baterijami

Matej Huš

14. okt 2022 ob 04:40:21

Na internetu se je pojavil cel kup zanesljivih poročil o starejših Samsungovih telefonih, ki so se jim baterije dovolj napihnile, da so telefoni počili. Gre za nekaj let stare dražje modele, ki niso bili v redni uporabi. Samsung se je na poročila že odzval in nekaj počenih telefonov poslal v svoje laboratorije na testiranje, od koder pa informacij še ni.

Samsung še vedno ni pozabil fiaska z Galaxyjem Note 7, ko je pred šestimi leti zaradi težav z baterijami, ki so se zlahka vnele, najprej skušal popraviti težavo, nato pa so morali telefone odpoklicati. Čeprav je nevšečnosti tedaj zakuhal zunanji proizvajalec baterij, je moral Samsung naposled upokojiti celotno serijo telefonov. Zgodovina se sedaj sicer ne ponavlja v celoti, se pa precej rima.

To pot gre za starejše telefone, ki so bili sicer shranjeni v blagih pogojih (sobna temperatura), niso pa bili nujno optimalno napolnjeni (40-70 odstotkov). Težave je opazilo več posameznikov, tudi zbiralci mobilnih telefonov. Čeprav je težava v bateriji, kar ni izdelek ekskluzivno za Samsung, druge znamke telefonov očitnih težav nimajo. Po drugi strani so enemu zbiratelji v zadnjih tednih eksplodirali Galaxy S6, Galaxy S8, Galaxy Note 8, Galaxy S10 5G, Galaxy S10e, Galaxy Z Fold 2 in Galaxy S20 FE. Pojavili so se tudi posamezni primerki drugih znamk (npr. Huawei P10 Lite in Oppo R7), a jih je količinsko veliko manj.

Če se telefon zaradi napihnjene baterije razpoči tudi vam (ali pa se zgolj napihne baterije), ga ne smemo več polniti. Telefon je treba do odstranitve baterije hraniti v ognjevarni vreči, naprave pa ne smemo izpostavljati ekstremnim pogojem ali kako drugače obremenjevati. Baterijo lahko odstranimo le s primerno opremo, še bolje pa je to zaupati strokovnjakom.