Google bo po novem iskal različno na mobilnih in namiznih napravah

Matej Huš

15. okt 2016 ob 12:56:49

Google načeloma različnim uporabnikom prikazuje drugačne zadetke pri iskanju po istih ključnih besedah, ker upošteva tudi njihovo lokacijo, pretekla iskanja in ostale podatke. Toda ne glede na napravo, na kateri iščemo, so rezultati vedno enaki, ker se črpajo iz iste baze po istem algoritmu. Pa ne bodo več, sporočajo iz Googla.

Spomnimo, da je Google že lani pri razvrščanju strani v algoritmu začel upoštevati tudi prijaznost strani do mobilnih naprav. To je razumljivo, saj je lanskega oktobra število iskanj z mobilnih naprav preseglo število tistih z osebnih računalnikov - okrog 100 milijard na mesec jih je skupaj. Google spoznava, da mobilne naprave predstavljajo čedalje večji del trga, čemur mora slediti tudi razvoj. Napredek pri prepoznavanju govora, projekt Accelerated Mobile Pages in podobno so logične posledice.

V naslednjih mesecih pa se obeta izjemno velika sprememba na tem področju. Google je dejal, da bo primarni (trenutno edini) indeks po novem namenjen iskanju z mobilnih naprav. To seveda pomeni, da bo še pomembnejša postala postavitev in splošna prijaznost strani do mobilnih naprav. Iskalne zadetke na osebnih računalnikih pa bodo odslej črpali iz novega, sekundarnega indeksa, ki se po Googlovih besedah ne bo posodabljal tako pogosto kot primarni. Končuje se torej obdobja enega indeksa - svetova sta dva, namizni in mobilni, zato bodo takšni tudi rezultati iskanja.