Google odslej kaznuje strani brez mobilne različice

Matej Huš

21. apr 2015 ob 20:40:31

Google je danes spremenil algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju, kar so napovedali že pred dvema mesecema. Pri iskanju z mobilne naprave bo vrstni red zadetkov po novem odvisen tudi od tega, kako prijazna je posamezna stran do mobilnih naprav. S tem želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, saj bodo upravljavce strani prisilili v optimizacijo tudi za mobilne naprave.

Iskalniki so danes neuradni ključarji interneta, saj do zanemarljivega števila strani dostopamo neposredno z vnosom naslova. Običajno nas nanje pripeljejo rezultati iskanja, med katerimi je Google zaradi svoje velikosti najvplivnejši. Algoritem, ki ga uporabljajo za razvrščanje zadetkov, javno ni objavljen, saj se tako izognejo namernemu goljufanju. So pa znane značilnosti, ki na pozicijo strani vplivajo, in odslej bo tu tudi optimizacija za mobilne naprave.

Novosti bodo vplivale le pri iskanju z mobilne naprave - če iščemo z osebnega računalnika, se ne bo nič spremenilo. Na mobilnih platformah bodo spremembe veljale za vse jezikovne verzije, nanašale pa se bodo na posamezne (pod)strani in ne celotne portale. Ustreznost strani je mogoče preveriti na Googlovi strani. Pri optimizaciji za mobilne naprave je treba upoštevati manjšo diagonalo zaslona, zelo različne ločljivosti, krmarjenje z gestami, omejenost pasovne širine ipd. Pričakovati je, da bo sprememba povzročila množično optimizacijo različnih strani - tudi Evropske komisije in Wikipedije - ki Googlovim strogim mobilnim standardom ne zadoščajo.