Izšel Office 2016

Matej Huš

23. sep 2015 ob 18:32:13

Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti spremembah) in delujejo izključno prek spleta (podobno kot Google Docs). To tudi pomeni, da lahko odpirajo le datoteke s spleta, kar pa ni prevelika ovira, saj lahko vse lokalne datoteke shranite v OneDrive ali tudi Dropbox (ne pozabite, da sodelujeta). Verzija za mobilne naprave se imenuje Office Mobile in zna isto.

Naslednja možnost je Office 365, ki pa ni več zastonj. Letna (100 dolarjev) ali mesečna naročnina (10 dolarjev) prinese aplikacije brez omejitev, ki jih smete namestiti na pet naprav z Windows ali Mac OS X ter še pet mobilnih naprav, 1 TB prostora v OneDrivu ter 60 minut za telefoniranje prek Skypa vsak mesec. Zapisano velja za verzijo Office 365 Home, obstaja pa še 30 odstotkov cenejši Office 365 Personal, ki je namenjena uporabi na enem računalniku in eni mobilni napravi. Če hodite na ustrezno univerzo, dobite Office 365 zastonj.

Ostaja tudi klasični način nakupa Office 2016, ki stane 150 dolarjev (Home & Student) ali 230 dolarjev (Home & Business). Za razliko od Office 365 tu ne dobimo programov Publisher in Access, minut na Skypu in prostora v OneDrivu. Dobimo pa polne verzije ostalih programov, in to časovno neomejeno.

Kot smo že pisali, je glavna novost večji poudarek na sodelovanju, saj aplikacije omogočajo sourejanje v realnem času. Posodobljena je vizualna podoba, dodane so nekatere malenkosti, ustroj pa ostaja enak kot v Office 2013. Ima pa recimo Word novega pomočnika Tell Me, ki je manj nadležen od Sponke, integrirano je iskanje po Bingu itd.

Glavna novost pa v resnici šele prihaja. Konec je velikih verzij z obilico novosti vsakih nekaj let. Odslej bo napredek potekal zlagoma, a stalno.