Google aktivno preprečuje širjenje špekulacij o koronavirusu

Matej Huš

11. mar 2020 ob 08:21:35

Medtem ko zdravstveni delavci na terenu bijejo bitko za bitko zoper novi koronavirus, poteka še en velik boj na medmrežju, ki se v zadnjih tednih utaplja v pravih in lažnih informacijah o virusu. Google je v tej bitki zavzel doslej redko videno pozicijo, ko iskalnih rezultatov ni prepustil zgolj nezmotljivim(?) algoritmom, temveč je aktivno posredoval. Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je poudaril, da je ta hip eden izmed velikih trenutkov, ko mora Google upravičiti svojo vlogo in posredovati sveže in zanesljive informacije. Google je temeljito prečistil, kaj vidimo v iskalnih zadetkih.

Kdor išče po novem virusu, bo najprej videl okvirček s povezavami do pomoči in preverjenih informacij na straneh Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Sledijo nasveti za samozaščitno ravnanje in zemljevid prizadetih območij in šele nato iskalnih zadetki. Na prvih straneh najdemo izključno najbolj ugledne vire, torej WHO, CDC, NHS, velike časnike (The Guardian, The New York Times), medicinske revije (NEJM) in različne mednarodne organizacije ter državne agencije. Kako resno je Google pristopil k urejanju zadetkov kaže primerjava s preteklimi iskalnimi zadetki za termin gripa (flu). V takih primerih je Google visoko pokazal celo različne objave na Twitterju in razne neuradne spletne strani dvomljivih nasvetov. Pri koronavirusu tega ni. Če izrecno ne dopišemo Twitter, Google ne prikazuje zadetkov na Twitterju, ker se na njem poleg resničnih informacij širijo tudi nepreverjene špekulacije in teorije zarote.

Nič prizanesljivejši ni Google na YouTubu, kjer sproti odstranjuje posnetke, ki bi ljudi nagovarjali k alternativnim načinom zdravljenja ali tveganemu vedenju. Celo v Play Storu je Google odstranil nekaj aplikacij, ki so bile povezane s koronavirusom, čeprav so zgolj izpisovale statistiko. Iranski režim je izdelal uradno aplikacijo o virusu, ki pa je po Googlovem mnenju namenjena vohunjenju, zato se je morala posloviti, s čimer se nekateri strokovnjaki ne strinjajo. Google je imel za tako mnenje nekaj indicev glede na povezavo z avtorji v preteklosti odkritih sumljivih aplikacij.

Ker se dezinformacije o virusu širijo še hitreje od samega virusa, je Google torej proaktivno začel preprečevati njihovo distribucijo. Tiskovna predstavnica podjetja je ob tem izrecno poudarili, da ročno ne spreminjajo zadetkov, temveč njihovi sistemi (ni uporabila besede algoritmi!) avtomatično zaznajo termine, ki so povezani z javnim zdravjem, ter dvignejo prioriteto zanesljivih in preverjenih virov. V preteklosti je Google v nekaterih primerih že posredoval, denimo pri oglaševanju opiatov, a še nikoli tako hitro in brez uradnih zahtevkov. Ob tem je treba priznati, da je že pred izbruhom koronavirusa Google začel spreminjati svojo politiko glede iskanja zdravstvenih tem.