Polovica iskanj na Googlu se ne konča s klikom

Matej Huš

20. avg 2019 ob 22:20:22

Letos poleti je Google dosegel nenavaden in pomenljiv rekord. Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da se je več kot polovica iskalnih poizvedb končala brez klika na kakšen zadetek. To ne pomeni, da so Googlovi zadetki čedalje slabši. To kaže, da Google uspešno širi svoj ekosistem in da čedalje dlje zadržuje uporabnike v njem. Navsezadnje se danes prek Googla opravi 94 odstotkov vseh iskalnih poizvedb, poleg tega pa Google ponuja še številne druge storitve (YouTube, Gmail, koledar, zemljevid itd.).

Drugi razlog, zakaj se številna iskanja končajo brez zadnjega klika iz Googla, pa je čedalje več odgovorov na vprašanja, ki jih pozna že Google. Pogosto se Google uporablja za preverjanje črkovanja (spellchecker), saj zatipkane iskalne termine sam popravi - običajno bolje kot črkovalnik v Wordu, ker Google pozna naše preference. Na čedalje več vprašanj Google že na prvi strani ponudi odgovor. Če v Google napišemo Slovenia GDP, bo Google ne le narisal grafa, temveč celo dorisal sorodne države. V tem primeru sploh ni potrebe po obisku primarnega vira, če želimo le hitro in približno informacijo.

Drži pa, da Google približno 6 odstotkov poizvedb in 12 odstotkov klikov pošlje naprej na lastne strežnike (YouTube ipd.). Zanimivo pa je, da raste tudi število iskalnih poizvedb, ki se končajo s klikom na sponzorirane povezave. Te, sicer so bolj ali manj jasno označene, so čedalje pogostejše in po Googlovih besedah tudi relevantnejše. Pred tremi leti je bilo takih iskanj 2,1 odstotka, sedaj jih je že 4,1 odstotka. Če se plačani CTR in število iskanj brez klikov krepita, se zmanjšuje število iskanj s kliki na organske rezultate. To je še posebej izrazito na mobilnih napravah. Kaj to pomeni za uporabnike? Ta hip ne veliko, je pa to pomembna informacija za oglaševalce in lastnike spletnih strani, ki želijo biti vidni.