Drugi predlog Evropske komisije odpravlja časovno omejitev gostovanja

Matej Huš

22. sep 2016 ob 09:18:35

Po slabem sprejemu prvega predloga Evropske komisije za zaščito operaterjev pred zlorabami po vseevropski ukinitvi mobilnega gostovanja so v Bruslju predstavili osnutek novega. V njem je Komisija poizkusila v večji meri upoštevati pomisleke, ki so jih imeli potrošniki na prvotno predlagano časovno omejitev poceni gostovanja na 90 dni letno, kar bi prizadelo zdomce, gostujoče raziskovalce in študente, čezmejne migrante in druge, ki dlje kot tri mesece letno bivajo v drugih državah. Nov predlog uvaja pojem trajnih vezi in upošteva posameznikovo prebivališče.

Po osnutku novega predloga, katerega končno verzijo bomo dobili do 15. decembra, bodo uporabniki v tujini še vedno lahko uporabljali mobilne storitve pod enakimi pogoji kot doma, torej po isti ceni in z istimi ugodnostmi, denimo zakupljenimi količinami prenosa podatkov ali klicev. Potrošniki bodo lahko uporabljali mobilne pakete iz držav, kjer imajo prebivališče ali trajne vezi, kar vključuje prej omenjene zdomce, izseljence, študente, popotnike, turiste in druge. Z drugimi besedami: Slovenec na delu v Estoniji bo lahko uporabljal slovensko ali estonsko SIM-kartico, četudi bo šel za en mesec dni potovat po Evropi, ne bo pa smel uporabljati bolgarske SIM-kartice.

Operaterji bodo lahko preverjali vzorce porabe, s čimer bodo zagotovili, da njihovi uporabniki tega modela ne zlorabljajo. Evropska komisija še ni natančno definirala, kakšni bodo ti kriteriji (in mogoče niti ne bo, kar pušča operaterjem nesorazmerno veliko manevrskega prostora!), navaja pa tri zglede: zanemarljiv delež domačega prometa v primerjavi z gostujočim; dolga obdobja neaktivnosti SIM-kartice (uporaba izključno med gostovanjem); sklenitev razmerja in uporaba več SIM-kartic istega ponudnika med gostovanjem. Če pogoji ne bodo izpolnjeni, bodo operaterji lahko zaračunavali kazenske pribitke (4 cente na minuto, 1 cent na SMS, 0,85 centa na megabajt).

Druga pomembna določba je, da bodo operaterji po predhodnem soglasju nacionalnega regulatorja začasno vsem uporabnikom zaračunali te pribitke, če bodo dokazali, da odprava gostovanja ogroža njihova domači model zaračunavanja in povzroča negativne učinke na domače uporabnike, kot bi bilo denimo naraščanje cen za domači promet.

Končni predlog, ki bo znan do 15. decembra, bo podrobneje razdelal te točke. Konec gostovanja je še vedno predviden za 15. junija 2017.