Evropska komisija umaknila sporni predlog glede omejitve odprave gostovanja na 90 dni letno

Matej Huš

9. sep 2016 ob 18:55:38

Evropska komisija je uvidela, da je prvi predlog o omejitvah pri ukinitvi gostovanja v tujih mobilnih omrežjih, s katerimi je želela zagotoviti pošteno rabo, obupen. Po tem predlogu bi imel vsak naročnik na voljo le 90 dni gostovanja letno (a le 30 zaporednih koledarskih dni!), kar bi zadoščalo za turistične obiske v tujini, povsem neuporaben pa bi bil tak režim za vse, ki se v tujini nahajajo dlje - za v tujino napotene delavce, profesorje in študente na študijskih izmenjavah, tedenske migrante in druge. Evropska komisija bo pripravila nov, drugačen predlog.

Na nedomišljenost predloga je prva in najglasneje opozorila evropska potrošniška organizacija Beuc. Težko je soditi, ali je predlog res slabo zamišljen ali pa je v bistvu zamišljen izjemno pretkano. Kot so opozorili številni kritiki in evropski poslanci, je bil namreč postavljen tako, da je tehnično ukinil gostovanje, hkrati pa ni storil popolnoma nič za povečanje konkurenčnosti na trgu. Skratka, šlo je za manever Komisije, kako upoštevati zavezo po ukinitvi gostovanja, hkrati pa zadovoljiti tudi mobilne operaterje, ki bi jim popolna harmonizacija evropskega mobilnega trga gotovo precej načela prihodke.

Evropska komisija je danes sporočila, da umika prvi predlog in da bo pripravila nov predlog. Ukinitev gostovanja ostaja na dnevnem redu in se bo še vedno zgodila prihodnje leto 15. junija, niso pa še znane podrobnosti. Popolnoma liberalne ukinitve EU namreč ne bo dopustila, ker so se operaterji zbali, da bi uporabniki začeli to zlorabljati. Nakup romunske ali latvijske kartice (in s tem številke), ker so tam naročnine in storitve bistveno cenejše kot v Nemčiji, potem pa stalna uporaba te številke v Nemčiji je namreč po prepričanju mobilnih operaterjev (in sedaj tudi Evropske komisije) zloraba.

Enotni trg torej da, a le kadar to ustreza vsem lokalnim in regionalnim bogovom, kar v primeru mobilne telefonije še ni slučaj. Sedaj čakamo na nov predlog Komisije.