V EU 10-letno podaljšanje mobilnega gostovanja

Matej Huš

9. dec 2021 ob 18:59:08

Trenutni režim mobilnega gostovanja v EU, ki omogoča uporabo pod enakimi pogoji kot doma (RLAH), poteče 30. junija 2022. Ker so ga evropski uporabniki navdušeno sprejeli, bo podaljšan še za 10 let, so se neformalno sporazumeli pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta v začasnem dogovoru o uredbi. Mobilno gostovanje brez stroškov ostaja vsaj do leta 2032, kot je predlagala Komisija.

Med potovanjem po EU morajo imeti uporabniki mobilne telefone enake pogoje uporabe kot v domačem omrežju, je ključna zahteva gostovanja kot doma. To vključuje tako cene kakor tudi kakovost storitve, torej hitrost prenosa podatkov, vrsta omrežja ipd. Če so v gostujoči državi na voljo enake storitve, jih bodo morali nuditi svojim uporabnikom. Kdor ima doma na voljo omrežje 4G, mu v drugi državi EU ne bodo mogli samovoljno znižati kakovost na 3G, kjer bo 4G na voljo. Še vedno pa ostajajo dovoljene omejitve pri prenosu podatkov; operaterjem ni treba ponuditi celotnih zakupljenih količin iz paketa v drugih državah, temveč le en del. Tudi tu bodo uporabniki zaščiteni, saj jim operaterji nad zakupljenimi količinami ne smejo zaračunavati več od veleprodajnih cen, ki so omejene na 2 evra za gigabajt in bodo do leta 2027 padle na 1 evro na gigabajt.

Evropska komisija pa se bo posvetila problematiki klicev iz domačega omrežja v tujo državo, ki v okviru gostovanja niso regulirani in lahko dosegajo visoke cene. Trenutno so sicer omejeni na 19 centov na minuto. V dogovoru je za zdaj zapisano le, da bo Komisija preučila situacijo in ocenila, ali so potrebne dodatne omejitve.