Samsung prodaja tiskalniški oddelek HP-ju

Matej Huš

12. sep 2016 ob 20:47:44

Samsung bo prodal svojo enoto za proizvodnjo tiskalnikov, za kar mu bo Hewlett-Packard odštel 1,05 milijarde dolarjev. Prodajo je danes potrdil Samsungov upravni odbor, prihodnji mesec pa bo o njej glasovala še skupščina delničarjev. Samsung se je še zavezal, da bo kupil za 100-300 milijonov dolarjev HP-jevih delnic. Za prodajo so se odločili, ker se želijo osredotočiti na osnovno dejavnost, kar tiskalniki niso. Tako bodo 1. novembra ustanovili novo podjetje, v katerega bo prenesen tiskalniški del s 1300 zaposlenimi in 6500 patenti, potem pa bo v celoti prodano Hewlett-Packardu. Blagovna znamka Samsung bo na tiskalnikih še nekaj časa ostala, so sporočili.

Ob prodaji bodo tudi odpuščali, a številk še niso javno razkrili. Trenutno je v Samsungovem tiskalniškem oddelku zaposlenih 6000 ljudi, od tega 1300 razvijalcev in inženirjev. Večina jih bo nadaljevala delo v HP-ju, nekaj pa jih bo izgubilo zaposlitev. HP je dejal, da želijo s to investicijo predramiti trg fotokopircev, kjer v zadnjih desetletjih ni bilo večjih inovacij.

Spomnimo, da se je HP lani razdelil v dve podjetji. HP Inc. prodaja osebne računalnike in tiskalnike, HP Enterprise pa vse ostalo. V podjetjih pravijo, da se pozitivni učinki razdelitve že kažejo, nakup Samsungove enote pa bo moč HP-ja, ki ima tretjinski tržni delež, še okrepil. V minulem četrtletju je HP s tiskalniško tehnologijo ustvaril 4,42 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 14 odstotkov manj kot lani. S prevzemom bodo dobili močno prisotnost na azijskem trgu in Samsungovo lasersko tehnologijo, kar jim bo zelo koristilo.