IBM in HP zaradi epidemije odpuščata

Matej Huš

26. maj 2020 ob 16:01:48

Zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva, ki ga je povzročila epidemija covida-19, imajo tehnološki velikani velike probleme. IBM bo odpustil več tisoč zaposlenih, Hewlett-Packard pa bo odpuščal, zniževal plače in uvajal delo od doma. Prizadeta so tudi ostala podjetja, denimo Uber in Lyft.

IBM uradno ne razkriva, koliko ljudi bo poslal na cesto, neuradno pa gre za nekaj tisoč zaposlenih iz pisarn v Kaliforniji, New Yorku, Severni Karolini, Misuriju in Pensilvaniji. Bloomberg piše, da gre v nekaterih primerih za cele oddelke. Podjetje je v uradni izjavi zapisalo, da morajo zaradi zelo konkurenčnega trga zasledovati prožnost in konstantno premešati spretnosti in znanja z visoko dodano vrednostjo. Z drugimi besedami: preveč predragih zaposlenih imajo za trenutno tržno situacijo, zato bodo odpuščali.

Odpušča tudi Hewlett-Packard (HPE). Do konca oktobra bodo znižali plače, največ menedžerjem, in sicer za 20-25 odstotkov. Odpustili naj bi več tisoč zaposlenih, s čimer želijo privarčevati milijardo dolarjev do leta 2022. Podrobnosti bodo razkrili v prihodnosti, so dejali. V to so jih prisilili poslovni rezultati, saj so v zadnjem četrtletju prihodki padli za 16 odstotkov (na šest milijard dolarjev). Denarni tok je znašal -402 milijonov dolarjev, skupna izguba pa 821 milijonov dolarjev. Lani je podjetje v tem času ustvarilo 333 milijonov dolarjev.