Hewlett-Packard se bo približno razpolovil

Matej Huš

4. jul 2015 ob 07:06:47

Razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dvoje podjetij je že dejstvo. Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkrila prejeto dokumentacijo, ki opisuje ureditev družbe po razdelitvi, ki mora biti končana do 1. novembra.

Podjetje se bo razdelilo v HP Inc., ki bo obdržal borzni simbol HPQ ter bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, kamor bodo pospravili vse ostalo, torej programsko opremo, storitve, strežnike itd. Njegov novi simbol bo HPE. Glavna vprašanja, ki se zastavlja investitorjem, tudi v 316-stranskem poročilu ostajajo neodgovorjeno: koliko delnic posameznega podjetja bodo delničarji dobili, kdo bo v upravnem odboru HPE in kam bo šla katera podružnica. Vemo pa, da bo finančni direktor HPE Timothy Stonesifer, ki se je kalil v General Electricu in kasneje v Sabicu. V HPQ bo finančna direktorica ostala Cathie Lesjak. Izvršna direktorica HPE bo postala Patricia Russo, ki je bila na tej funkciji v letih 2006-2008 v Alcatel-Lucentu.

Novoustanovljeni podjetji sta se tudi dogovorili, da si ne bosta hodili v zelje pri zaposlovanju. Vsaj eno leto ne bosta snubili zaposlenih v drugem podjetju. Prav tako si ne bosta neposredna konkurenca naslednja tri leta, saj bosta skupaj prodajali izdelke strankam, si delili patente in drugo intelektualno lastnino itn.

HPE bi danes ustvaril 1,6 milijarde dolarjev letnega dobička ob prihodkih 55 milijard dolarjev. HPQ-ju pa bi ostalo 56 milijard dolarjev prihodkov in približno 3,4 milijarde dolarjev dobička, če bi od celotnega HP-ja odšteli HPE; točno podatki bodo znani prihodnje leto, naj pa bi bili podjetji primerljivo veliki. Izračunali so tudi stroške delitve - vsako leto naj bi požrla 400-450 milijonov dolarjev, ker bodo določene službe in prostori sedaj ločeni in podvojeni (vodstvo, podporne službe, sedež, IT ...).

Že nekaj časa je znano, da bo HP septembra zaprl svojo podružnico v Sloveniji.