Microsoft bojda ukinja znamko Lumia

Matej Huš

12. sep 2016 ob 20:07:08

Vest, ki ne bo presenetila nikogar, uradno še ni potrjena, a več indicev govori v prid neuradnim informacijam, da naj bi Microsoft do konca leta ukinil svojo znamko pametnih telefonov Lumia. Nadomestili jih bodo Surface Phoni.

Da se Lumii bliža konec, smo si lahko mislili že zdavnaj. Trenutno so na prodaj zgolj štirje modeli (550, 650, 950, 950 XL), že dolgo pa ni bilo nikjer nobene najave o kakršnemkoli nasledniku, tako da lahko verjamemo, da naslednika ni v razvoju. Prav tako prodajalci počasi čistijo zaloge, saj se pojavlja čedalje več popustov, zaloge pa vztrajno kopnijo. Na Microsoftovi spletni strani je povezava do naročila Lumie izginila. Ena izmed inženirskih direktorjev Laura Butler je večkrat tvitnila, da se pripravlja Surface Phone. Skratka, vse kaže v smer Surface Phona. Pričakujemo, da bomo več izvedeli oktobra na dogodku, ki ga bo Microsoft posvetili liniji Surface. Konec leta bo Lumia svojo pot zaključila precej odrezano, saj je ne bodo zgolj nehali proizvajati, temveč naj bi se ne glede na zaloge zaključila tudi prodaja.

Microsoft je Lumio kupil s prevzemom mobilnega dela Nokie, kar je bila ena največjih korporacijskih zablod. Znamko Nokia bodo prodali Foxconnu, večino zaposlenih so odpustili, Lumia pa bo romala na smetišče zgodovine. Toda njeni problemi niso le kozmetični, da bi zadoščalo zgolj preimenovanje v Surface Phone. Tržni delež Lumie se je skrčil pod odstotek in če bo Surface Phone takisto praskal po dnu, delničarji ne bodo zadovoljni. Če naj Surface Phone vstane kakor Feniks, ga bo moral Microsoft temeljito prevetriti in zlasti integrirati z ostalimi izdelki Surface in razširiti ekosistem aplikacij.