Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

Matej Huš

16. jul 2016 ob 13:49:56

Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10 je za to potreboval 11 mesecev, Windows 7 pa poldrugo leto, s čimer je Microsoft izjemno zadovoljen.

Dodali pa so, da bo pot do milijarde trajala dlje kot do poslovnega leta 2018. Srž problema tiči v mobilnem svetu, saj telefoni z Windows enostavno ne pritegnejo kupcev. Microsoft je ob izidu Windows 10 predvideval, da bodo prodali 50 milijonov telefonov Windows letno. Trenutno so daleč od tega, saj so v tretjem četrtletju tega poslovnega leta prodali vsega 2,3 milijona telefonov Lumia. Tržni delež Windows Phone se je skrčil pod en odstotek, prodaja telefonov pa strmo pada.

Vprašanje je, kako bo konec brezplačne nadgradnje na Windows 10 vplival na hitrost prehoda. Microsoft je potrdil, da za zdaj velja, da je 29. julija tega programa nepreklicno konec. Odtlej bo Windows 10 Home stal 120 dolarjev. Po drugi strani pa je največji katalizator prehoda na nov operacijski sistem vsakokrat zamenjava računalnikov, s katerimi običajno dobimo novo licenco, trenutno za Windows 10. Na to početje konec brezplačne nadgradnje seveda ne bo vplival.