Evropski ministri podprli odpravo mobilnega gostovanja

Matej Huš

2. okt 2015 ob 00:21:07

Evropski ministri so danes na zasedanju v Luksemburgu podprli dogovor o ukinitvi mobilnega gostovanja, ki so ga junija sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet. S 15. junijem 2017 bo ukinjeno mobilno gostovanje v državah EU. To pomeni, da operaterji pogovorov, sporočil in prenosa podatkov v tujih omrežjih ne bodo smeli zaračunavati dražje kot v domačem omrežju. Ministri so predlog sprejeli brez razprave, s čimer je padla še zadnja potencialna ovira za ukinitev gostovanja.

Do junija 2017 pa se bodo še naprej zniževale cene. Aprila prihodnje leto bo maksimalni pribitek na nacionalno ceno za gostovanje padel na 0,05 evra za minuto pogovora, 0,02 evra za sporočilo in 0,05 evra za megabajt prenesenih podatkov. Cena gostovanja bo prihodnje leto v primerjavi v obdobjem pred regulacijo za 95 odstotkov nižja, ocenjuje Evropska komisija. Za toliko bo torej uporaba telefona v tujini lahko dražja od uporabe v domačem omrežju. Številni operaterji so se spremembam začeli prilagajati že pred časom, tako da smo končno dočakali tudi kvazipavšalne pakete, ki postavljajo zgornjo mejo za neomejeno gostovanje.

Obstaja še manjši kavelj. Evropska komisija bo do decembra 2016 določila, kako bodo operaterji smeli zaračunavati stalno gostovanje (permanent roaming). S tem želijo preprečiti izkoriščanje sistema, ko bi stranke kupile SIM-kartice pri najcenejšem tujem operaterju, potem pa bi jih stalno uporabljale v svoji državi. V praksi: če bi zaradi nižje cene vzeli hrvaško številko in jo ves čas uporabljali v Sloveniji, vam lahko operater zaračuna dodatek (in seveda vas bodo grdo gledali prijatelji, ki vas bodo de facto klicali v tujino). Komisija bo določila, kako se bo definiralo stalno gostovanje in koliko bo dodatek znašal.

Vse spremembe veljajo za EU. V Evropi torej ostajajo črne luknje, kjer bo uporaba mobilnega telefona še vedno bistveno dražja kot doma. Nam najbližje luknje so Švica, Bosna in Hercegovina ter Srbija. Tam bo še vedno treba paziti na višino računa.