Konec 2015, konec gostovanja

Matej Huš

25. feb 2014 ob 19:17:57

Evropska komisija se trudi ukiniti mobilno gostovanje, ki predstavlja eno izmed največjih preprek pri povezljivosti Stare celine. Evropske države so v povprečju majhne, prestop državne meje pa pomeni zamenjavo mobilnega omrežja, kar se na računu pozna z bistveno višjo ceno. Komisija je že lani pričela postopke za ukinitev gostovanja in uvedbo enotne tarife, ki predstavlja naslednji korak po prisilnem zniževanju najvišjih cen gostovanja, ki se znižajo vsako leto 1. julija.

Operaterji nad to idejo seveda niso navdušeni, kar je eden izmed razlogov za odmikanje tega cilja. EU je sprva želela gostovanje odpraviti še letos - letos so volitve v parlament - pa ji to ne bo uspelo. Naslednji datum, ki se omenja, je 15. december 2015. Kot piše Reuters, bi morali od tedaj vsi operaterji ponujati enotno ceno za pogovore, ne glede na omrežje, v katerem gostujemo. Prav tako bo enotna tarifa morala veljati za pošiljanje sporočil in prenos podatkov. EU si prav tako prizadeva za uzakonitev nevtralnost interneta, kar bi pomenilo, da morajo ISP-ji ves promet obravnati enakovredno.

Postopki so trenutno pri Odboru za industrijo, telekomunikacije in energetiko (ITER). Ta bi moral o predlogu sprememb zakonodaje, ki bi uveljavile zgoraj našteto, glasovati včeraj ob 19.00. To se ni zgodilo, saj je bilo glasovanje prestavljeno na poznejši datum, ki še ni znan. Naslednja seja ITER-ja bo 17. marca.

Tudi ko bo ITER sprejel dopolnila k predlogu, bo do dejanske ukinitve gostovanja preteklo še nekaj vode. Potrditi jih mora še celotni Evropski parlament, ki se lahko nasloni na mnenje in priporočila ITER-ja ali pa ne (odvisno od lobiranja), potem pa morajo spremembe v zakonodajo prenesti še vse članice. A četudi to ne bo uspelo do 15. decembra 2015, bodo slej ali prej žafransko drage tarife za gostovanje odpadle. Pri trenutni zagnanosti EU je to le še vprašanje časa.