S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk Roada

Matej Huš

20. avg 2016 ob 22:12:06

Preiskava znane nezakonite spletne tržnice Silk Road je razkrila tudi nezakonita ravnanja dveh članov preiskovalne skupine, ki sta na lastno pest izsiljevala skrbnika strani Ross Ulbrichta ter si pridobila več sto tisoč dolarjev koristi. Obsojena sta bila na večletne zaporne kazni, sedaj pa je v javnost prispela celotna zgodba, kako sta se svojega početja lotila (res se splača prebrati celo zgodbo) in kako je tudi slovenska borza Bitstamp odigrala pomembno vlogo pri njunem ujetju.

Najzanimivejše je zagotovo dejstvo, da podkupljiva agenta Shaun Bridges in Carl Force, sicer sodelavca in partnerja pri preiskavi Silk Roada, nista vedela drug za drugega, kaj sta počela. Force je bil pri svojem početju bolj malomaren, zato ni bilo težko povezati skupaj drobcev, ki so pripeljali do njegove aretacije. Največja napaka je bilo odprtje računa pri Bitstampu 12. oktobra 2013, kamor si je prenakazoval z izsiljevanjem pridobljene bitcoine in jih pretvarjal v dolarje. Ko je odprl račun pri Bitstampu, je tedanji vodja pravne službe pri Bitstampu George Frost posumil, da dokumenti niso pristni. Force je namreč odprl račun pod službenim psevdonimom, nato pa je po dodatnih poizvedovanjih poslal še svoje prave podatke in dokaze, da je član Agencije za nadzor mamil (DEA). Ker je bilo tudi nadaljnje poslovanje sumljivo, je stopil v stik z uradom za preprečevanje denarja FinCEN-om, kamor je naznanil sum. Pri FinCEN-u je naletel na Shauna Bridgesa, ki je poskrbel, da je prijava romala v najgloblji predal.

Ker se ni zgodilo nič, sumljive transakcija pa so se nadaljevale, je Frost stopil v stik še s tožilstvom, kjer pa so zadevo začeli preiskovati. Ko je namreč Force prosil za izbris vse zgodovine transakcij, so zazvonili vsi alarmi in kolesje je steklo. Tudi tožilstvo je želelo vključiti Bridgesa, a je bil ta seveda nepripravljen sodelovati. Preiskava, v kateri je izdatno pomagalo dejstvo, da so imeli preiskovalci dostop do Ulbrichtovega računalnika, ker so ga uspeli zaseči, preden bi ga zaprl in odklopil šifrirane nosilce podatkov, kjer so našli dovolj dokazov, da je Force prejemal nakazila od Ulbrichta.

Toda podrobna analiza vseh nakazil je pokazala, da je v preiskovalni enoti še vsaj en pokvarjen agent. Izkazalo se je, da so nekateri bitcoini leteli na Japonsko v sedaj že propadlo borzo Mt.Gox. Ko so pridobili podatke od te borze, so videli, da je bilo lastnik računa podjetje Quantum Investments, ki ga je v lastnem imenu na domačem naslovu odprl Shaun Bridges. Stekel je še drugi del preiskave in kmalu odkril, da je tudi Bridges pokvarjen.

Zanimivo je, da nikakor niso uspeli najti nobenih dokazov, da bi se Bridges in Force pogovarjala o svojem početju. Ironično je, da ju najbrž ne bi ujeli, če bi se, ker je bil Bridges dosti previdnejši in so ga ujeli le zato, ker so prej ujeli Forcea. Če ta ne bil parkiral svojih bitcoinov na Bitstampu ali pa bi počakal več let, bi verjetno odnesel celo kožo. Prav tako niso našli dokazov, da je bil pokvarjen še kak agent, čeprav so tudi to sumili.